Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie puszyste placki ziemniaczane na drożdżach

Obłędnie puszyste placki ziemniaczane na drożdżach

Puszyste placki ziemniaczane
canva/peredniankina

Placki ziemniaczane są rarytasem, po który sięga wielu smakoszy. Warto urozmaicić ich przyrządzanie i skusić się na słodką wersję klasyki. Przyrządza się ją z dodatkiem drożdży, które sprawiają, że placuszki stają się bardzo puszyste i wprost rozpływają się w ustach. Spróbujcie koniecznie.

Klasyczne przepisy na placki ziemniaczane zakładają, że podamy je w wersji wytrawnej np. z sosem greckim czy gulaszem. Przygotowywany z drożdżami specjał zdecydowanie lepiej smakuje na słodko. Warto podać go z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych.

Przepis na wyborne placki ziemniaczane na drożdżach

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków uniwersalnych

  • 2 jaja

  • 20 g drożdży piekarskich

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 3-5 łyżek mąki pszennej

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 czubata łyżka masła

  • sól

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Odciskamy je z wody. Masło roztapiamy na patelni, a białka jaj oddzielamy od żółtek.

3/4 szklanki mleka podgrzewamy, zalewamy nim pulpę warzywną i dokładnie mieszamy. W pozostałym mleku rozprowadzamy drożdże. Dodajemy je do masy ziemniaczanej wraz z żółtkami, mąką, wystudzonym masłem, sola oraz cukrem.

Wszystko starannie mieszamy, by uzyskać gładką masę. Białka ubijamy na sztywną piane i przenosimy je do wcześniej przygotowanego ciasta. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, formując niewielkie okręgi przy pomocy łyżki. Gdy zrumienią się z obu stron, osuszamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Smacznego.

Placki ziemniaczane na słodko
Spróbujcie placków ziemniaczanych na słodko

Źródło zdjęcia: canva/prapassong

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram