Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić wigilijne kluski z makiem? Podajemy najlepszą recepturę
canva/AleksandarDickov

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem? Podajemy najlepszą recepturę

11 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kluski z makiem są jedną z tradycyjnych potraw przyrządzanych na Wigilię. Sekretem smaku jest odpowiednio przygotowana masa makowa i aromatyczne dodatki, między innymi miód, suszone morele i orzechy włoskie.

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Podczas przygotowywania uroczystej kolacji wigilijnej nie zapomnijmy o tradycyjnej potrawie na słodko, czyli kluskach z makiem. Ugotowany makaron wymieszany z masą makową z miodem, orzechami i bakaliami posmakuje każdemu.

Do przygotowania klusek z makiem potrzebujemy suchego maku, orzechów włoskich, suszonych moreli, rodzynek, pomarańczowej skórki kandyzowanej, miodu i ekstraktu migdałowego. To najważniejsze składniki, dzięki którym masa makowa jest wilgotna i niezwykle smaczna.

Mak do klusek z makiem najpierw płuczemy pod bieżącą wodą, a dopiero później gotujemy w mleku. Niektórzy ziarna gotują w wodzie, jednak to właśnie mleko wydobywa z maku najlepszy aromat i doskonale zmiękcza ziarna. Mak musimy również zmielić w maszynce. Odpowiednio przygotowane ziarna są sekretem doskonałych klusek z makiem, którym nikt się nie oprze.

Kluski z makiem z dodatkiem miodu, orzechów i bakalii

Składniki:

  • 300 g makaronu, np. świderek lub łazanek

  • 220 g maku

  • 100 g cukru

  • 50 g miodu

  • 50 g suszonych moreli

  • 50 g rodzynek

  • 50 g orzechów włoskich

  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 2 łyżki ekstraktu migdałowego

  • sok z 1 cytryny

  • 50 g masła

  • mleko

Jak przyrządzić kluski z makiem? Tradycyjna potrawa wigilijna na słodko krok po kroku

Mak opłucz pod bieżącą wodą, następnie przełóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj około 20- 25 minut od momentu wrzenia. Co jakiś czas mieszaj, żeby mak się nie przypalił, następnie odcedź i zmiel w maszynce.

Posiekaj suszone owoce i orzechy. Na patelni rozpuść masło, następnie wsyp cukier, miód i smaż chwilę na małym ogniu. Dodaj wszystkie posiekane bakalie, olejek migdałowy, sok z cytryny i smaż kilka minut, przełóż do maku.

Masę makową dokładnie wymieszaj. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i połącz z masą makową, smacznego.

Jak zrobić kompot wigilijny z suszonych owoców? Przygotuj również wyśmienite pierogi z makiem , wszyscy będą zachwyceni.

makaron z makiem
canva/meteo021

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy