Jak zrobić wigilijne kluski z makiem? Podajemy najlepszą recepturę
Kluski z makiem są jedną z tradycyjnych potraw przyrządzanych na Wigilię. Sekretem smaku jest odpowiednio przygotowana masa makowa i aromatyczne dodatki, między innymi miód, suszone morele i orzechy włoskie.
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Podczas przygotowywania uroczystej kolacji wigilijnej nie zapomnijmy o tradycyjnej potrawie na słodko, czyli kluskach z makiem. Ugotowany makaron wymieszany z masą makową z miodem, orzechami i bakaliami posmakuje każdemu.
Do przygotowania klusek z makiem potrzebujemy suchego maku, orzechów włoskich, suszonych moreli, rodzynek, pomarańczowej skórki kandyzowanej, miodu i ekstraktu migdałowego. To najważniejsze składniki, dzięki którym masa makowa jest wilgotna i niezwykle smaczna.
Mak do klusek z makiem najpierw płuczemy pod bieżącą wodą, a dopiero później gotujemy w mleku. Niektórzy ziarna gotują w wodzie, jednak to właśnie mleko wydobywa z maku najlepszy aromat i doskonale zmiękcza ziarna. Mak musimy również zmielić w maszynce. Odpowiednio przygotowane ziarna są sekretem doskonałych klusek z makiem, którym nikt się nie oprze.
Kluski z makiem z dodatkiem miodu, orzechów i bakalii
Składniki:
-
300 g makaronu, np. świderek lub łazanek
-
220 g maku
-
100 g cukru
-
50 g miodu
-
50 g suszonych moreli
-
50 g rodzynek
-
50 g orzechów włoskich
-
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
2 łyżki ekstraktu migdałowego
-
sok z 1 cytryny
-
50 g masła
-
mleko
Jak przyrządzić kluski z makiem? Tradycyjna potrawa wigilijna na słodko krok po kroku
Mak opłucz pod bieżącą wodą, następnie przełóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj około 20- 25 minut od momentu wrzenia. Co jakiś czas mieszaj, żeby mak się nie przypalił, następnie odcedź i zmiel w maszynce.
Posiekaj suszone owoce i orzechy. Na patelni rozpuść masło, następnie wsyp cukier, miód i smaż chwilę na małym ogniu. Dodaj wszystkie posiekane bakalie, olejek migdałowy, sok z cytryny i smaż kilka minut, przełóż do maku.
Masę makową dokładnie wymieszaj. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i połącz z masą makową, smacznego.
Jak zrobić kompot wigilijny z suszonych owoców? Przygotuj również wyśmienite pierogi z makiem , wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Magda Gessler pokazała jak krok po kroku robi sałatkę jarzynową. 1 dodatek jest dużym zaskoczeniem
-
Ogórki czy ziemniaki? Co pierwsze dodajesz do zupy ogórkowej? Kolejność ma znaczenie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama