Jak zrobić wysoką karpatkę z górami i dołami?
Karpatka jest jednym z najbardziej znakomitych ciast. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten wyjątkowy przysmak. Za sprawą odpowiedniego przygotowania karpatka będzie miała wyraziste góry i doliny. Przepis jest banalnie prosty.
Smakowita karpatka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych miłośników ciast. Dziś sięgniemy po niezawodną recepturę na kultowy deser. Specjał zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Karpatka z kuszącymi dolinami i górami
Nie da się ukryć, że karpatka zalicza się do swojskich deserów, obok których ciężko przejść obojętnie. W każdym domu ciasto przyrządza się w odrobinę inny sposób. Jakiś czas temu prezentowaliśmy niezawodną recepturę na karpatkę .
Tym razem wypróbujemy przepis, dzięki któremu karpatka będzie cechowała się wyrazistymi dolinami i górami. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Jakie produkty będą nam potrzebne?
Ciasto:
-
375 ml wody
-
375 g mąki
-
200 g masła
-
8 jajek
-
odrobina soli
Krem budyniowy:
-
20 g mąki ziemniaczanej
-
20 g mąki pszennej z brzuszkiem
-
80 g cukru
-
500 ml mleka
-
2 żółtka
-
25 ml likieru
-
250 g ciepłego masła
Dodatki:
-
cukier puder
Sprawdzony przepis na idealną karpatkę
Przygotowania możemy rozpocząć od masy budyniowej. 300 ml mleka gotujemy z cukrem. Powinien się on w pełni rozpuścić . W pozostałej części zimnego mleka rozrabiamy oba rodzaje mąki. Dodajemy je do wrzącej mieszanki.
Całość energicznie mieszamy. Wyłączamy grzanie i wzbogacamy wszystko o dwa żółtka. Masę ponownie mieszamy i pozwalamy jej wystygnąć. Gdy już to nastąpi, budyń uzupełniamy o rozdrobnione masło. Wszystko miksujemy. Pod koniec dodajemy likier. Teraz przyszła pora na ciasto. W garnku umieszczamy wodę z odrobiną soli. Podgrzewamy ją i dodajemy masło. Kiedy się roztopi i mieszanką zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i wzbogacamy ją o mąkę. Wszystko cały czas mieszamy . Gotowanie wszystkich składników powinno trwać około 2 minuty.
Canva / czarny_bez
Ciasto zdejmujemy z ognia. Gdy już wystygnie, wzbogacamy je o jajka. Należy je dodawać po kolei i za każdym razem starannie mieszać. Dobrze sprawdzi się w tym zadaniu mikser. Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy je na blachy wyścielone papierem do pieczenia. Grubość każdego blatu nie powinna być podobna jak w przypadku naleśników. Warto robić na cieście wzory, wówczas góry i doliny będą bardziej wyraziste . Blaty na karpatkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza na około 25 minut. Gdy ciasto się pofałduje, wówczas zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza . Po zakończeniu pieczenia otwieramy piekarnik i pozwalamy wystygnąć ciastu. Na jednym blacie wykładamy masę budyniową i przykrywamy ją drugą warstwą wypieku. Całość posypujemy cukrem pudrem. Godny uwagi jest również przepis na bezę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchniatosztuka.blogspot.com