karpatka
canva/ czarny_bez

Karpatka - najlepszy przepis na uwielbiane ciasto

Kruche ciasto wypełnione cudownym kremem, czyli nic innego jak karpatka! Szybkie ciasto, które przyrządzisz w jedno popołudnie, a które będzie cieszyć smakiem przez kilka dni! Rozkoszuj się w tym delikatnym kremie i rozpływającym się w ustach cieście. Zakochanie murowane!

Góry Karpaty na Karpatce

Karpatkę przyrządza się z ciasta parzonego, które podczas tworzenia układa się w kształt gór, a następnie wypełnia się je kremem budyniowym lub kremem śmietanowym. Karpatka nie wymaga większego nakładu pracy, więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu, a chcesz przyrządzić jakieś tradycyjne polskie ciasto, to właśnie powinna to być karpatka, którą przyrządzisz według naszego przepisu.

Przygotowanie ciasta do karpatki

Jak już wiadomo do karpatki potrzebne jest ciasto parzone, a więc proszę bardzo!

Składniki:

- szklanka mąki pszennej
- szklanka wody
- 125 g masła
- szypta soli
- 5 jajek
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół.

Do garnka włożyć masło i je roztopić, dolać wody doprowadzić do zagotowania. Ucierać drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa.

Przygotowaną masę przełożyć do miski, a następnie dodać jajka oraz proszek do pieczenia, szczyptę soli i zmiksować na gładko, powstałe ciasto podzielić na dwie równe części.
Blaszkę wysmarować margaryną i obsybać mąką, jedną część ciasta wyłożyć do blaszki i równomiernie rozprowadzić. Piec w piekarniku przez około 30 minut na złoty kolor.
Wyjąć ciasto z blaszki i powtórzyć czynność z drugą częścią ciasta.

Ciasto parzone do karpatki gotowe! Teraz krem!

Krem budyniowy do karpatki

Składniki:

- 200 g masła
- 750 ml mleka
- 2 opakowania budyni waniliowych
- pół szklanki cukru


Przygotowanie kremu do karpatki

Do szklanki nalewamy mleka i rozprowadzamy w niej budynie, pozostałe mleko gotujemy w rondlu, gdy zacznie wrzeć dodajemy do niego budynie, mieszać na gładką masę. Gdy zacznie bulgotać trzymać na ogniu jeszcze przez około 5 minut, wyłączyć, zostawić do ostudzenia.
Masło w temperaturze pokojowej zacząć ubijać mikserem na gładką konsystencję, następnie dodawać powoli budyń, ubijać dalej, aż masa zrobi się puszysta.

Przygotowanie karpatki

Ułożyć jedną część ciasta na desce, powstały krem rozsmarować na wierzchu, a potem przykryć drugą częścią gotowego ciasta. Odstawić do stężenia, przed podaniem posypać cukrem pudrem. Gotowe!


Na tym koniec jeśli chodzi o karpatkę, podaje się ją bez żadnych dodatków w postaci owoców, czy polewy czekoladowej jej smak tkwi w jej prostocie.

Krem Russel do karpatki

Masę budyniową możesz zastąpić kremem russel!

Składniki:

- 30 g cukru waniliowego
- półtorej łyżeczki spirytusu
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru

Przygotowanie

Jajka wbić do miski, dodać cukier waniliowy oraz cukier, ubijać wszystko razem mikserem, aż masa zacznie gęstnieć.
Masło utrzeć, a następnie dodawać do niej powoli masę jajeczną nie przestając ucierać. Na końcu dodać spirytus i wymieszać wszystko razem na gładki krem.

Gotowym kremem russel przekładać ciasto parzone do karpatki!

Następny artykuł