Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kiszoną kapustą?
Zapiekanka ziemniaczana jest jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Ciężko spotkać smakoszy, którzy wzgardziliby takim frykasem. Dodatki w postaci kiszonej kapusty i mielonego mięsa fantastycznie wpływają na smak dania.
Zapiekanka ziemniaczana w wyjątkowej odsłonie
Nie da się ukryć, że zapiekanka ziemniaczana zalicza się do kulinarnej klasyki, której bardzo ciężko się oprzeć. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie samego Karola Okrasy . Dziś pod lupę weźmiemy recepturę, w której unisono pierwsze skrzypce grają mięso mielone i kiszona kapusta.
Zarówno kapusta kiszona, jak i mięso mielone często goszczą w naszej rodzimej kuchni. Dziś wykorzystamy je w zapiekance ziemniaczanej. Przysmak jest niezwykle aromatyczny. Nawet sąsiedzi zgłodnieją od tego zapachu .
Zapiekanka ziemniaczana w swojskim wydaniu nie powinna nikomu przysporzyć problemów. Przepis można uznać za intuicyjny . Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista jest niedługa. Co nam będzie potrzebne?
-
1 kg ziemniaków
-
1 kg kiszonej kapusty
-
500 g mięsa mielonego
-
250 g pieczarek
-
200 g startego sera
-
200 ml śmietany 18%
-
cebula
-
4 ząbki czosnku
-
3 g wędzonej papryki
-
2 g ziół prowansalskich
-
2 g kminku
-
odrobina ostrej papryki
-
sól
-
pieprz
-
cukier
(Canva.com / margouillatphotos)
Prosty przepis na wyborną zapiekankę ziemniaczaną
Zapiekanka ziemniaczana sprosta wymaganiom nawet tych smakoszy, którzy w wybredny sposób podchodzą do kulinariów. Na początku obieramy ziemniaki. Po ich umyciu kroimy je na plastry o grubości około pół centymetra. Pieczarki także obieramy i kroimy na niewielkie kawałki .
Cebulę i ząbki czosnku drobno siekamy. Łączymy je w misce razem z mięsem mielonym. Doprawiamy je solą, pieprzem i odrobiną wędzonej papryki. Pieczarki mieszamy w osobnym naczyniu ze śmietaną i kiszoną kapustą. Składniki wzbogacamy o paprykę wędzoną, zioła prowansalskie, kminek i szczyptę cukru.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Dno wykładamy warstwą ziemniaków. Posypujemy ją solą i pieprzem, a następnie umieszczamy na niej kapustę z pieczarkami. Kolejną warstwę powinno stanowić mięso mielone. Przykrywamy je pozostałą kiszoną kapustą z dodatkami .
Wierzch zapiekanki przykrywamy ziemniakami. Tak przygotowany specjał wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza . Pieczenie powinno trwać około 1,5 godziny. Pod koniec ziemniaki posypujemy startym serem.
Zapiekanka ziemniaczana momentalnie zniknie z talerzy, a prośby o dokładkę są niemal gwarantowane. Mięso mielone możemy zastąpić również jego roślinnymi zamiennikami. Wówczas specjał będzie dobrą propozycją obiadową dla wegetarian. Niedawno testowaliśmy bezmięsne alternatywy dla wędlin .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smaker