Smakosze.pl Porady Został Ci olej po smażeniu karpia? Cudownie, znamy sposób na jego wykorzystanie
canva/familylifestyle

Został Ci olej po smażeniu karpia? Cudownie, znamy sposób na jego wykorzystanie

24 grudnia 2022

Olej, który pozostał po usmażeniu karpia, nie musi być wyrzucany od razu. Z powodzeniem możecie skorzystać niego podczas przyrządzania pysznych dodatków do ryby. Podpowiadamy jak nieco zaoszczędzić, nie ryzykując zdrowiem.

Każdy kucharz wie, że ponowne używanie oleju ze smażenia do zdrowych nie należy. Można jednak podejść do jego stosowania sprytnie, przyrządzając więcej potraw za jednym zamachem. Wtedy efektywnie wykorzystamy tłuszcz, a dania nie będą szkodzić.

Jak zużyć olej ze smażenia karpia? Podsmażając cebulkę do ryby

Tradycyjny wigilijny filet czy dzwonko będą smakowały znakomicie w towarzystwie lekko zrumienionej, słodziutkiej i aromatycznej cebulki. Warzywo przyrządzone na oleju, na którym zezłociliśmy rybę idealnie podkreśli charakter mięsa w chrupiącej otoczce.

Zrobienie dodatku jest bardzo proste i pamiętać należy tylko o jednym szczególe — cebulę smażyć trzeba od razu po zdjęciu karpia. Tym, co jest szkodliwe w wielokrotnym korzystaniu z oleju, jest bowiem jego ogrzewanie i studzenie. W proponowanej przez nas taktyce nie będzie miało miejsca.

Co zrobić ze zużytym olejem? Oddać do PSZOKu

Pozostałego po smażeniu karpia tłuszczu nie można wylewać do zlewu czy toalety. Takie postępowanie może przyczynić się do utworzenia zatorów w instalacji oraz nadmiernego rozwoju drobnoustrojów, które tam bytują. Co więcej, grozi ono również zanieczyszczeniem wody czy gleby.

Duże ilości zużytego oleju lub oliwy z oliwek zawsze należy zebrać z patelni czy garnka i w szczelnym słoiku dostarczyć do najbliższego Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych. To jedyny sposób na bezpieczne pozbycie się zbędnego składnika.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania z ryb. Szczególnie polecamy prosty patent na znakomite mielone z mięsa dorsz a. Sprawdźcie też proste wskazówki, które pomogą wam przyrządzić pyszny panierowany filet rybny .

Wiemy, jak zużyć olej ze smażenia karpia
canva/Jelena990

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy