Smakosze.pl

canva/gbh007

4 kroki do idealnej ryby smażonej w panierce. Nigdy więcej nie popełnisz tych błędów

16 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

W jaki sposób zwykle przyrządzacie ryby? Większość osób smaży je w panierce i ma z tym nieco problemów. Dlatego dziś zdradzimy Wam cztery kroki do idealnej ryby smażonej w panierce. Dzięki temu panierka nie będzie odpadać, a ryba wyjdzie smaczna i soczysta.

Smażona ryba teoretycznie jest bardzo prosta w przygotowaniu. W praktyce jednak bardzo często rozpada się podczas smażenia, jest bardzo tłusta lub panierka odpada od mięsa. Filety rybne są bardzo delikatne, dlatego też należy przygotowywać je w odpowiedni sposób.

Wiele osób popełnia kluczowy błąd już podczas rozmrażania ryby. To kluczowy etap i jeśli zostanie źle wykonany, smażona ryba nie będzie miała dobrego smaku. Bardzo ważne jest również osuszenie filetów oraz przygotowanie odpowiedniej panierki i smażenie.

Smażoną rybę możemy podać z wieloma dodatkami. Doskonale sprawdzą się frytki, ziemniaki opiekane, gotowane, a także warzywa na parze. Do smażonej ryby gorąco polecam również surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, a także kapustę pekińską.

4 kroki i przygotujesz idealną rybę w panierce

Rybę rozmrażaj powoli. Jeśli masz zamrożone filety, przełóż je na talerz kilka godzin przed smażeniem, wstaw do lodówki i pozwól im się powoli rozmrażać. Ryba rozmrażana w mikrofalówce lub przy pomocy ciepłej wody straci smak i soczystość.

Po rozmrożeniu rybę dokładnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Dopiero po osuszeniu fileta, oprósz go solą i pieprzem cytrynowym. Inaczej przyprawy i panierka dosłownie spłyną z mokrej ryby.

Panierka również jest bardzo ważna. Filety panieruj kolejno w mące pszennej, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Tak przygotowana panierka będzie dobrze trzymać się mięsa, a usmażona ryba będzie soczysta i pełna smaku.

Do smażenia wykorzystaj mocno rozgrzany tłuszcz. Niezależnie od tego, czy rybę smażysz na maśle klarowanym, czy na oleju, tłuszcz musi być bardzo gorący. Jeśli położysz filety na mało rozgrzany olej, ryba będzie bardzo tłusta i niesmaczna.

Kiedy i jak doprawić rybę? Jeden błąd i straci smak

Ryba w panierce będzie najsmaczniejsza, kiedy doprawisz ją odrobiną soli i pieprzu cytrynowego. Pieprz cytrynowy to mieszanka przypraw, między innymi cytryny, czosnku, kurkumy, a także soli. Dlatego też uważaj, by nie przesolić filetów.

Rybę dopraw 30 minut przed panierowaniem i smażeniem. Jeśli filety oprószysz przyprawami wcześniej, delikatne mięso za bardzo najdzie ich smakiem i będzie praktycznie niewyczuwalne. Wszystkie przyprawy do ryby dodawaj z umiarem.

Rybę możesz również przygotować w nieco inny sposób — tu poznasz przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem . Rybne kotlety siekane także będą pomysłem na pyszny obiad dla najbliższych.

Smażony filet z dorsza
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamadu

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >