4 kroki do idealnej ryby smażonej w panierce. Nigdy więcej nie popełnisz tych błędów
W jaki sposób zwykle przyrządzacie ryby? Większość osób smaży je w panierce i ma z tym nieco problemów. Dlatego dziś zdradzimy Wam cztery kroki do idealnej ryby smażonej w panierce. Dzięki temu panierka nie będzie odpadać, a ryba wyjdzie smaczna i soczysta.
Smażona ryba teoretycznie jest bardzo prosta w przygotowaniu. W praktyce jednak bardzo często rozpada się podczas smażenia, jest bardzo tłusta lub panierka odpada od mięsa. Filety rybne są bardzo delikatne, dlatego też należy przygotowywać je w odpowiedni sposób.
Wiele osób popełnia kluczowy błąd już podczas rozmrażania ryby. To kluczowy etap i jeśli zostanie źle wykonany, smażona ryba nie będzie miała dobrego smaku. Bardzo ważne jest również osuszenie filetów oraz przygotowanie odpowiedniej panierki i smażenie.
Smażoną rybę możemy podać z wieloma dodatkami. Doskonale sprawdzą się frytki, ziemniaki opiekane, gotowane, a także warzywa na parze. Do smażonej ryby gorąco polecam również surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, a także kapustę pekińską.
4 kroki i przygotujesz idealną rybę w panierce
Rybę rozmrażaj powoli. Jeśli masz zamrożone filety, przełóż je na talerz kilka godzin przed smażeniem, wstaw do lodówki i pozwól im się powoli rozmrażać. Ryba rozmrażana w mikrofalówce lub przy pomocy ciepłej wody straci smak i soczystość.
Po rozmrożeniu rybę dokładnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Dopiero po osuszeniu fileta, oprósz go solą i pieprzem cytrynowym. Inaczej przyprawy i panierka dosłownie spłyną z mokrej ryby.
Panierka również jest bardzo ważna. Filety panieruj kolejno w mące pszennej, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Tak przygotowana panierka będzie dobrze trzymać się mięsa, a usmażona ryba będzie soczysta i pełna smaku.
Do smażenia wykorzystaj mocno rozgrzany tłuszcz. Niezależnie od tego, czy rybę smażysz na maśle klarowanym, czy na oleju, tłuszcz musi być bardzo gorący. Jeśli położysz filety na mało rozgrzany olej, ryba będzie bardzo tłusta i niesmaczna.
Kiedy i jak doprawić rybę? Jeden błąd i straci smak
Ryba w panierce będzie najsmaczniejsza, kiedy doprawisz ją odrobiną soli i pieprzu cytrynowego. Pieprz cytrynowy to mieszanka przypraw, między innymi cytryny, czosnku, kurkumy, a także soli. Dlatego też uważaj, by nie przesolić filetów.
Rybę dopraw 30 minut przed panierowaniem i smażeniem. Jeśli filety oprószysz przyprawami wcześniej, delikatne mięso za bardzo najdzie ich smakiem i będzie praktycznie niewyczuwalne. Wszystkie przyprawy do ryby dodawaj z umiarem.
Rybę możesz również przygotować w nieco inny sposób — tu poznasz przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem. Rybne kotlety siekane także będą pomysłem na pyszny obiad dla najbliższych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomorska odsłona kotletów schabowych. Kryją w sobie nuty popularnego napoju
Niezawodny babciny przepis na pierogi leniwe. Zawsze dodaje do nich 2 łyżki tradycyjnego produktu
Jakiego mięsa nie można jeść na surowo? Koniecznie sprawdź, czy jest dopieczone
Źródło: mamadu