Jaka strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia? Warto wiedzieć przed świętami
Przygotowanie potraw w piekarniku jest zdrowe, a często też niezwykle proste. Nierzadko wykorzystujecie wtedy folię aluminiową. Czy wiecie, że to, którą strona się ją ułoży, ma znaczenie? Dowiedzcie się jak poprawnie używać tego produktu.
W piekarniku przyrządzimy zarówno ciasta, jak i dania wytrawne. Do zrobienia tych drugich często wykorzystujemy folię aluminiową. Wielu z nas jednak zawija produkty w sposób przypadkowy. Gdybyśmy zrobili to zgodnie ze sposobem, w jaki zaprojektowany został ten produkt nasze ziemniaki czy buraki gotowe były szybciej. Podpowiadamy jak poprawnie użyć folii.
Jaką funkcje mają strony folii aluminiowej?
Folia aluminiowa ma dwie różne strony — błyszczącą i matową. Taki, a nie inny jej wygląd nie jest przypadkowy. Każda z tych stron sprawdza się bowiem w innych sytuacjach. Zależnie od tego, jak ją ułożymy, folia może zatrzymywać ciepło, albo je przepuszczać.
Wybór strony ma znaczenie przy pieczeniu w piekarniku. Jeśli chcemy przygotować jakąś potrawę w folii, powinniśmy ułożyć ja tak, lśniąca strona znalazła się wewnątrz , a matowa na zewnątrz produktu.
Dzięki temu danie upiecze się szybciej. Ciepło, które wniknie do produktu, będzie miało bowiem utrudnione opuszczenie go — lśniąca strona folii będzie zatrzymywać je w środku. Co więcej, jego wnikanie będzie ułatwione, dzięki ekspozycji matowej strony folii w kierunku źródła wysokiej temperatury.
Jak jeszcze można skorzystać z folii aluminiowej?
Folii można użyć do przechowywania produktów. Jeżeli chcemy ją wykorzystać w ten sposób, należy pamiętać o funkcjach poszczególnych stron. Tym razem żywność owijamy tak, by lśniąca strona wylądowała na zewnątrz.
W ten sposób produkt nie będzie się nagrzewał, a dzięki temu czas, po jakim nadal będzie zdatny do spożycia, wydłuży się. Takie ułożenie usprawni też chłodzenie zapakowanego jedzenia w lodówce. O innych zastosowaniach folii przeczytasz w tym artykule .
Źródło zdjęcia: canva/fpwing
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps