Smakosze.pl Porady Jaka strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia? Warto wiedzieć przed świętami
canva/Artem Podrez z Pexel

Jaka strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia? Warto wiedzieć przed świętami

22 grudnia 2021

Przygotowanie potraw w piekarniku jest zdrowe, a często też niezwykle proste. Nierzadko wykorzystujecie wtedy folię aluminiową. Czy wiecie, że to, którą strona się ją ułoży, ma znaczenie? Dowiedzcie się jak poprawnie używać tego produktu.

W piekarniku przyrządzimy zarówno ciasta, jak i dania wytrawne. Do zrobienia tych drugich często wykorzystujemy folię aluminiową. Wielu z nas jednak zawija produkty w sposób przypadkowy. Gdybyśmy zrobili to zgodnie ze sposobem, w jaki zaprojektowany został ten produkt nasze ziemniaki czy buraki gotowe były szybciej. Podpowiadamy jak poprawnie użyć folii.

Jaką funkcje mają strony folii aluminiowej?

Folia aluminiowa ma dwie różne strony — błyszczącą i matową. Taki, a nie inny jej wygląd nie jest przypadkowy. Każda z tych stron sprawdza się bowiem w innych sytuacjach. Zależnie od tego, jak ją ułożymy, folia może zatrzymywać ciepło, albo je przepuszczać.

Wybór strony ma znaczenie przy pieczeniu w piekarniku. Jeśli chcemy przygotować jakąś potrawę w folii, powinniśmy ułożyć ja tak, lśniąca strona znalazła się wewnątrz , a matowa na zewnątrz produktu.

Dzięki temu danie upiecze się szybciej. Ciepło, które wniknie do produktu, będzie miało bowiem utrudnione opuszczenie go — lśniąca strona folii będzie zatrzymywać je w środku. Co więcej, jego wnikanie będzie ułatwione, dzięki ekspozycji matowej strony folii w kierunku źródła wysokiej temperatury.

Jak jeszcze można skorzystać z folii aluminiowej?

Folii można użyć do przechowywania produktów. Jeżeli chcemy ją wykorzystać w ten sposób, należy pamiętać o funkcjach poszczególnych stron. Tym razem żywność owijamy tak, by lśniąca strona wylądowała na zewnątrz.

W ten sposób produkt nie będzie się nagrzewał, a dzięki temu czas, po jakim nadal będzie zdatny do spożycia, wydłuży się. Takie ułożenie usprawni też chłodzenie zapakowanego jedzenia w lodówce. O innych zastosowaniach folii przeczytasz w tym artykule .

Ryba w folii
Sposób owijania folią ma znaczenie

Źródło zdjęcia: canva/fpwing

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy