Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na pieczone ziemniaki, które smakują niczym z ogniska
Monika Dec
Monika Dec 07.09.2021 02:00

Przepis na pieczone ziemniaki, które smakują niczym z ogniska

Projekt bez tytułu - 2021-09-07T193730.538
Canva Pro (Nataliia_Melynchuk, Getty Images)

Pieczone ziemniaki to cudowny jesienny przysmak. Nie od dziś wiadomo, że te najlepsze smakują z ogniska. Okazuje się, że możemy bez większych problemów odtworzyć smak tego niezapomnianego przysmaku i podobne odtworzyć w naszym piekarniku. Zdradzamy, jak to zrobić.

Chociaż nic nie zastąpi niezapomnianych ziemniaków z ogniska, to jeśli upieczemy je w nietypowej marynacie - wody wraz z solą to z łatwością uzyskamy podobny smak. Danie idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezach - goście z pewnością będą zaskoczeni! Poniżej zdradzamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cudowny sposób na pieczone z ziemniaki niczym te z ogniska

Składniki:

  • kilka ziemniaków najlepiej takiej samej wielkości

  • 4 kopiaste łyżki mąki

  • 4 kopiaste łyżki soli

Sposób wykonania:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Dokładnie umyj ziemniaki (nie obierając ich skórki) pod bieżącą wodą.

Wymieszaj mąkę z solą i obtocz w nich dokładnie z każdej strony ziemniaki. Każde warzywo przed włożeniem do pieca nakłuj widelcem lub wykałaczką. Należy tak zrobić, ponieważ wytwarzająca się z piekarnika para może niestety "rozsadzić" wnętrze ziemniaków.

Ułóż warzywa na blaszce i piecz w zależności od wielkości ziemniaków od 40 do 60 minut. Możemy w tym samym czasie piec mięso lub inne warzywa. Ziemniaki najlepiej smakują same lub z sosem. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej pomysłów na smaczne dania m.in. pisaliśmy o nietypowych ziemniakach pieczonych po szwedzku oraz zdradzaliśmy jak Tomasz Strzelczyk robi placki ziemniaczane.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchenny kredens

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ziemniaki