Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-07T193730.538

Canva Pro (Nataliia_Melynchuk, Getty Images)

Przepis na pieczone ziemniaki, które smakują niczym z ogniska

16 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pieczone ziemniaki to cudowny jesienny przysmak. Nie od dziś wiadomo, że te najlepsze smakują z ogniska. Okazuje się, że możemy bez większych problemów odtworzyć smak tego niezapomnianego przysmaku i podobne odtworzyć w naszym piekarniku. Zdradzamy, jak to zrobić.

Chociaż nic nie zastąpi niezapomnianych ziemniaków z ogniska, to jeśli upieczemy je w nietypowej marynacie - wody wraz z solą to z łatwością uzyskamy podobny smak. Danie idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezach - goście z pewnością będą zaskoczeni! Poniżej zdradzamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cudowny sposób na pieczone z ziemniaki niczym te z ogniska

Składniki:

  • kilka ziemniaków najlepiej takiej samej wielkości

  • 4 kopiaste łyżki mąki

  • 4 kopiaste łyżki soli

Sposób wykonania:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Dokładnie umyj ziemniaki (nie obierając ich skórki) pod bieżącą wodą.

surówka z czerwonej kapusty

Lekko słodka surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami

CZYTAJ DALEJ

Wymieszaj mąkę z solą i obtocz w nich dokładnie z każdej strony ziemniaki. Każde warzywo przed włożeniem do pieca nakłuj widelcem lub wykałaczką. Należy tak zrobić, ponieważ wytwarzająca się z piekarnika para może niestety "rozsadzić" wnętrze ziemniaków.

Ułóż warzywa na blaszce i piecz w zależności od wielkości ziemniaków od 40 do 60 minut. Możemy w tym samym czasie piec mięso lub inne warzywa. Ziemniaki najlepiej smakują same lub z sosem. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej pomysłów na smaczne dania m.in. pisaliśmy o nietypowych ziemniakach pieczonych po szwedzku oraz zdradzaliśmy jak Tomasz Strzelczyk robi placki ziemniaczane.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchenny kredens

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Powidła śliwkowe bez mieszania - prosty przepis

Przepisy

Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów

Czytaj więcej >
Kluski ziemniaczane z kaszą manną są miękkie i lekkie

Przepisy

Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

Czytaj więcej >
Leczo - wakacyjny klasyk

Przepisy

Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

Czytaj więcej >
naleśniki ze szpinakiem

Przepisy

Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

Czytaj więcej >
Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół

Przepisy

Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół. 1 składnik wprawia w osłupienie

Czytaj więcej >
Zachwycające kotlety mielone gyros

Przepisy

Zachwycające kotlety mielone gyros. Klasyka w najlepszej odsłonie

Czytaj więcej >