Przepis na pieczone ziemniaki, które smakują niczym z ogniska
Pieczone ziemniaki to cudowny jesienny przysmak. Nie od dziś wiadomo, że te najlepsze smakują z ogniska. Okazuje się, że możemy bez większych problemów odtworzyć smak tego niezapomnianego przysmaku i podobne odtworzyć w naszym piekarniku. Zdradzamy, jak to zrobić.
Chociaż nic nie zastąpi niezapomnianych ziemniaków z ogniska, to jeśli upieczemy je w nietypowej marynacie - wody wraz z solą to z łatwością uzyskamy podobny smak. Danie idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezach - goście z pewnością będą zaskoczeni! Poniżej zdradzamy, jak je przygotować.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cudowny sposób na pieczone z ziemniaki niczym te z ogniska
Składniki:
kilka ziemniaków najlepiej takiej samej wielkości
4 kopiaste łyżki mąki
4 kopiaste łyżki soli
Sposób wykonania:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Dokładnie umyj ziemniaki (nie obierając ich skórki) pod bieżącą wodą.
Wymieszaj mąkę z solą i obtocz w nich dokładnie z każdej strony ziemniaki. Każde warzywo przed włożeniem do pieca nakłuj widelcem lub wykałaczką. Należy tak zrobić, ponieważ wytwarzająca się z piekarnika para może niestety "rozsadzić" wnętrze ziemniaków.
Ułóż warzywa na blaszce i piecz w zależności od wielkości ziemniaków od 40 do 60 minut. Możemy w tym samym czasie piec mięso lub inne warzywa. Ziemniaki najlepiej smakują same lub z sosem. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej pomysłów na smaczne dania m.in. pisaliśmy o nietypowych ziemniakach pieczonych po szwedzku oraz zdradzaliśmy jak Tomasz Strzelczyk robi placki ziemniaczane.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchenny kredens