Smakosze.pl Porady Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Ten temat budzi sporo emocji
Fot. Shutterstock/FotoHelin

Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Ten temat budzi sporo emocji

21 lipca 2024
Autor tekstu: Monika Dec

Ogórki kiszone są zdecydowanie największym rarytasem wśród przetworów. Niezmiennie, od lat cieszą się ogromną popularnością w wielu domach. O czym należy pamiętać w ich przygotowaniu? Okazuje się, że nawet niepozorne szczegóły mogą decydować o ich smaku.

Jaką wodą zalewać ogórki kiszona?

Ciepła czy zimna? Jaką wodą zalać ogórki kiszone? Eksperci są wyjątkowo zgodni - najlepiej wybrać taką o temperaturze 20 stopni . Powód? W przeciwieństwie do wrzątku, pozwala ona zachować warzywom swoje cenne wartości odżywcze.

Warto również podkreślić, że woda nie powinna zawierać chloru, który niestety może powstrzymać proces fermentacji. O czym jeszcze należy pamiętać kisząc ogórki ?

ogórki kiszone
fot. Canva
Zapomnij o czyszczeniu zmywarki octem i sodą. Jest lepszy sposób

Błędy podczas kiszenia ogórków

Zalanie ogórków do kiszenia wrzątkiem nie jest jedynym “grzechem” podczas robienia przetworów . Proces nie powinien przebiegać również w zbyt wysokiej temperaturze . Istnieje spore ryzyko, że nasze ogórki zepsują się, nawet zanim dojdzie do procesu fermentacji. Najlepiej, gdy odstawimy je w miejscu o temperaturze kilkunastu stopni np. do piwnicy lub chłodniejszego pomieszczenia w domu.

Równie istotny jest odpowiedni wybór sol i. Często sięgamy po tę jodowaną, która paradoksalnie może spowolnić proces fermentacji ogórków. Zdecydowanie najlepiej sięgnąć po sól kamienną, dodatkowo zawierającą cenne minerały. Po jakie inne przyprawy warto sięgnąć?

Jakie przyprawy warto dodać do kiszonych ogórków?

Klasyczne ogórki kiszone nie obejdą się bez ząbków czosnku, kopru i korzenia chrzanu. Wspaniałym i coraz popularniejszym dodatkiem będą również liście drzew i krzewów owocowych m.in. malin , porzeczek oraz wiśni . Zapewnią one twardość i chrupkość ogórków.

Wiele osób sięga też po nieco mniej oczywiste składniki jak np. plastry cytryn, płatki chilli, a nawet liście kafiru. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać.

Klasyczny przepis na ogórki kiszone znajdziesz tutaj . Polecamy również patent na ich “kołobrzeską” wersję .

ogórki kiszone
fot. Canva
Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Jak dla mnie to najlepszy dodatek do kotletów
Na górze szafek w kuchni rozkładam gazety. Brzmi dziwnie, ale efekt zachwyca
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy