Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Ten temat budzi sporo emocji
Ogórki kiszone są zdecydowanie największym rarytasem wśród przetworów. Niezmiennie, od lat cieszą się ogromną popularnością w wielu domach. O czym należy pamiętać w ich przygotowaniu? Okazuje się, że nawet niepozorne szczegóły mogą decydować o ich smaku.
Jaką wodą zalewać ogórki kiszona?
Ciepła czy zimna? Jaką wodą zalać ogórki kiszone? Eksperci są wyjątkowo zgodni - najlepiej wybrać taką o temperaturze 20 stopni . Powód? W przeciwieństwie do wrzątku, pozwala ona zachować warzywom swoje cenne wartości odżywcze.
Warto również podkreślić, że woda nie powinna zawierać chloru, który niestety może powstrzymać proces fermentacji. O czym jeszcze należy pamiętać kisząc ogórki ?
Błędy podczas kiszenia ogórków
Zalanie ogórków do kiszenia wrzątkiem nie jest jedynym “grzechem” podczas robienia przetworów . Proces nie powinien przebiegać również w zbyt wysokiej temperaturze . Istnieje spore ryzyko, że nasze ogórki zepsują się, nawet zanim dojdzie do procesu fermentacji. Najlepiej, gdy odstawimy je w miejscu o temperaturze kilkunastu stopni np. do piwnicy lub chłodniejszego pomieszczenia w domu.
Równie istotny jest odpowiedni wybór sol i. Często sięgamy po tę jodowaną, która paradoksalnie może spowolnić proces fermentacji ogórków. Zdecydowanie najlepiej sięgnąć po sól kamienną, dodatkowo zawierającą cenne minerały. Po jakie inne przyprawy warto sięgnąć?
Jakie przyprawy warto dodać do kiszonych ogórków?
Klasyczne ogórki kiszone nie obejdą się bez ząbków czosnku, kopru i korzenia chrzanu. Wspaniałym i coraz popularniejszym dodatkiem będą również liście drzew i krzewów owocowych m.in. malin , porzeczek oraz wiśni . Zapewnią one twardość i chrupkość ogórków.
Wiele osób sięga też po nieco mniej oczywiste składniki jak np. plastry cytryn, płatki chilli, a nawet liście kafiru. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać.
Klasyczny przepis na ogórki kiszone znajdziesz tutaj . Polecamy również patent na ich “kołobrzeską” wersję .