Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Jak dla mnie to najlepszy dodatek do kotletów
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.07.2024 19:43

Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Jak dla mnie to najlepszy dodatek do kotletów

masa na kotlety mielone
Fot. Canva/CCat82

Kotlety mielone mogą smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać jeden składnik, który odmieni smak tego tradycyjnego dania. Dowiedz się, co należy dodać, a później przygotuj te pyszne kotlety na obiad. Przepis jest łatwy, a przygotowanie zajmuje chwilę.

Kotlety mielone uwielbiają wszyscy

Polacy kochają kotlety. Prym wiodą schabowe, a zaraz po nich zajmują się kotlety mielone. Ich delikatność i soczystość zachwyci każdego. Co ciekawe w łatwy sposób można ulepszyć ich smak.

O tym, jak to zrobić dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Kluczowy jest składnik, który odmieni smak całego dania. Kiedy zrobisz je po raz pierwszy, zachwycisz się tak bardzo, że już nigdy nie przygotujesz ich inaczej.

jabłko.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Polacy nie znają tej ryby, a jest pyszna i zdrowa. Niedawno pojawiła się w Lidlu

W mielonych nie może zabraknąć tego składnika

Okazuje się, że do kotletów mielonych można dodać jabłko. Owoc nada im wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. W dodatku będą o wiele bardziej soczyste, więc nie zastanawiaj się, czy warto zaryzykować, tylko poznaj przepis i zrób je na obiad. Potrzebne produkty wraz z proporcjami umieszczono na liście poniżej. Nie pomijaj żadnego produktu, bo każdy jest niezbędny.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 zielone jabłka
  • 180 g bułki tartej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki musztardy
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety mielone z z jabłkiem

Mięso przełóż do miski i przypraw je pieprzem oraz solą. Obrana cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni. Przełóż ją do mięsa i dodaj musztardę, jajka, bułkę tartą. Umyte jabłka zetrzyj na tarce i przełóż je na do pozostałych składników.

Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę, aby wszystkie produkty się ze sobą połączyły. Uformuj z niej kotlety i obtocz je w mące. Na patelni rozgrzej olej, ułóż na niej kotlety i smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, a obiad będzie obłędnie dobry. Sprawdź, jaki napój przygotować na upały oraz dowiedz się, co zmieni się w programie Magdy Gessler.

smażenie kotletów.jpg
Fot. Canva/Alexander's Images