Smakosze.pl Dieta Jaki rodzaj cebuli jest najzdrowszy?
Canva / merznatalia / alessiomari

Jaki rodzaj cebuli jest najzdrowszy?

13 czerwca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie od dziś wiadomo, że cebula jest niezwykle zdrowym warzywem. Z pewnością wielu smakoszy zastanawia się, która odmiana jest najzdrowsza. Przeważnie w sklepach możemy natknąć się na żółtą i czerwoną. Okazuje się, że druga z nich ma znaczącą przewagę.

Cebula często gości w naszych kuchniach. Dodajemy ją do wielu rozmaitych frykasów. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ warzywo cechuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Warto wiedzieć, która cebula najkorzystniej wpływa na nasz organizm.

Cebula cebuli nierówna

Nie da się ukryć, że cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Niektórzy smakosze sięgają po nią nawet codziennie. Wszystko przez wyjątkowy smak, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na cebule faszerowane mięsem mielonym .

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej:

Dziś przyjrzymy się bliżej właściwościom cebuli. Pod lupę weźmiemy żółtą i czerwoną odmianę. Obie skrywają w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Jednak czerwona cebula jest znacznie zdrowsza. Warto dodać ją do swojego codziennego jadłospisu .

Czerwona cebula przeważnie jest przez nas jedzona na surowo. Dobrze sprawdza się, chociażby jako dodatek do sałatek. Jej smak można określić jako delikatnie ostry . Nie oznacza to jednak, że zawiera mniej składników, które pozwalają na utrzymanie zdrowia w dobrej kondycji.

Czerwona cebula ma dwa razy więcej przeciwutleniaczy, niż pozostał odmiany warzywa. Dzięki nim możemy uniknąć stanów zapalnych w naszym organizmie. Ponadto czerwona cebula jest dobrym źródłem siarki. Za jej sprawą wytwarzamy cysteinę, która pomaga w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała .

Dzięki wysokiej zawartości chromu i niskiemu indeksowi glikemicznemu czerwona cebula może pomóc osobom, które zmagają się z cukrzycą. Najlepiej sięgać po warzywa, które mają intensywnie fioletowe zabarwienie. Znajduje się w nich więcej cennych składników odżywczych.

Cebula w trosce o zdrowie
Cebula w trosce o zdrowie

(Canva / Olha_Afanasieva)

Żółta cebula także ma swoje zalety

Każdy smakosz z pewnością zdaje sobie sprawę, że żółta cebula charakteryzuje się znacznie ostrzejszym smakiem. Właśnie ta odmiana warzywa najczęściej gości w naszej kuchni. Niepozorna żółta cebula również pozytywnie wpływa na zdrowie .

Żółta cebula dostarcza istotnych składników odżywczych. Mowa między innymi o witaminach A, B i C. Nie można zapomnieć także o krzemie, wapniu, cynku, żelazie i siarce . Warto wiedzieć, że żółta cebula ma działanie moczopędne i oczyszczające.

Popularna odmiana cebuli wspiera procesy trawienne oraz chroni organizm przed infekcjami. Takie zalety jednoznacznie wskazują, że powinna ona znaleźć się w naszym jadłospisie. Mało kto spodziewałby się, że cebula może pomóc nam w pozbyciu się uporczywych zabrudzeń .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ABC Zdrowie; Coś dla zdrowia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy