Jakich przypraw użyć do kiszenia ogórków?
Ogórki kiszone często goszczą na naszych stołach. W każdym domu przygotowuje się je w odrobinę inny sposób. Warto jednak pamiętać o stosowaniu się do pewnych zasad. Ogórki kiszone wyjdą idealnie, jeśli użyjemy odpowiednich przypraw. Mowa między innymi o dodatkach w postaci kopru, czosnku, soli oraz liści wiśni.
Pyszne ogórki kiszone są kulinarnym szlagierem, który na stałe wpisał się w naszą rodzimą kuchnię. Słono-kwaśny specjał wyjdzie znacznie lepiej, jeśli wykorzystamy stosowne dodatki. O czym powinniśmy pamiętać podczas przygotowań?
Idealne ogórki kiszone wymagają użycia odpowiednich przypraw
Ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu wykorzystujemy je w roli dodatku do dań. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na surówkę, w której główną rolę grały ogórki kiszone .
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Kiedy w grę wchodzą ogórki kiszone, koniecznie korzystajmy z soli niejodowanej. W przeciwnym wypadku specjał może okazać się kulinarnym rozczarowaniem . Przeważnie wystarcza 1,5 łyżki soli na litr zalewy. Warto także pamiętać o dodawaniu do słoika nieobranego czosnku. Na litr powinno przypadać kilka ząbków.
W łupinie czosnku również znajdują się aromaty, które nadadzą naszym ogórkom kiszonym niepowtarzalnego smaku, który zachwyci domowników . Oczywiście sól i czosnek to nie jedyne przyprawy, które powinny znaleźć się w słoiku.
Jakie jeszcze przyprawy sprawią, że ogórki kiszone wyjdą perfekcyjnie?
Ogórki kiszone będą znacznie smaczniejsze, jeśli wzbogacimy je o kilka liści laurowych, ziarna gorczycy, ziarna ziela angielskiego, pieprz ziarnisty oraz koper . Nie możemy zapomnieć także o korzeniu chrzanu.
Czasami warto także postawić na mniej oczywiste dodatki. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na specjał z liśćmi wiśni . Za ich sprawą ogórki są chrupiące i jędrne. Jednak to nie wszystkie dodatki, o których warto pamiętać.
Ogórki kiszone możemy wzbogacić także o liście dębu oraz liście czarnej porzeczki. Dzięki nim domowe specjały będą smakowały obłędnie i momentalnie znikną z talerzy. Przeważnie wystarczy użyć kilku liści na słoik z ogórkami.
Canva / Yuri Iluhin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ofeminin; Zdrowe Kiszonki