Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczny przepis na pieczone pierogi z ziemniakami i boczkiem
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 14.07.2021 02:00

Błyskawiczny przepis na pieczone pierogi z ziemniakami i boczkiem

Pieczone pierogi
Canva

Pieczone pierogi to jedna z tych pozycji w menu, które doskonale łączą tradycyjny smak z odrobiną nowości. Ich wykonanie jest banalne, a efekt końcowy zachwyci nawet największych smakoszy. Sekretem jest pyszny farsz złożony z boczku i ziemniaków - uwaga, można uzależnić się do tego smaku.

Szukasz pomysłu na szybki, a zarazem efektowny obiad? Doskonale trafiłeś. Pieczone pierogi, mają ogrom zalet, nie tylko z racji na walory smakowe.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Pierogi, które zawsze się udają

Przede wszystkim ich wygląd od razy zachęca do pałaszowania, a co więcej o wiele dłużej można je przechowywać, niż tradycyjne gotowane pierogi.

Pieczone pierogi doskonale smakują z wszelkiego rodzaju sosami i dipami. Wielbiciele klasycznych smaków mogą jadać je z kwaśną, wiejską śmietaną, a szukający nowości - sosem czosnkowym.

Przepis na pieczone pierogi z ziemniakami i boczkiem

Ciasto:

  • 20 gram świeżych drożdży

  • 1 szklanka mąki

  • sól, cukier

  • odrobina masła

Farsz:

  • 300-400 gram ugotowanych ziemniaków

  • 1 mała cebula

  • sól, pieprz

  • 100 gram wędzonego boczku

  • dodatkowo: kminek, ciepła woda

Wystudzone ziemniaki rozgniatamy widelcem. Na patelni z odrobiną tłuszczu smażymy poszatkowaną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy pokrojony drobno boczek. Całość smażymy do zarumienienia.

Boczek i cebulę dodajemy do ziemniaków. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz odstawiamy w chłodne miejsce. Przechodzimy do przygotowania ciasta.

Drożdże rozpuszczamy z 100 ml ciepłej wody z dodatkiem połowy łyżeczki cukru. Zaczyn odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodajemy mąkę oraz odrobinę masła i zagniatamy, aż ciasto będzie z łatwością odchodziło od dłoni. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Wykładamy ciasto na blat i wałkujemy - niego grubiej niż do standardowych pierogów. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy pożądaną wielkość kółek.

Na środek ciasta wykładamy farsz i ściskamy boki, aż powstanie charakterystyczny kształt pieroga. Pierogi przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Pierogi podajemy od razu z ulubionym sosem. Jeśli uwielbiasz tradycyjne smaki, z całą pewnością przypadnie ci do gustu ten przepis.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram