Błyskawiczny przepis na pieczone pierogi z ziemniakami i boczkiem
Pieczone pierogi to jedna z tych pozycji w menu, które doskonale łączą tradycyjny smak z odrobiną nowości. Ich wykonanie jest banalne, a efekt końcowy zachwyci nawet największych smakoszy. Sekretem jest pyszny farsz złożony z boczku i ziemniaków - uwaga, można uzależnić się do tego smaku.
Szukasz pomysłu na szybki, a zarazem efektowny obiad? Doskonale trafiłeś. Pieczone pierogi, mają ogrom zalet, nie tylko z racji na walory smakowe.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Pierogi, które zawsze się udają
Przede wszystkim ich wygląd od razy zachęca do pałaszowania, a co więcej o wiele dłużej można je przechowywać, niż tradycyjne gotowane pierogi.
Pieczone pierogi doskonale smakują z wszelkiego rodzaju sosami i dipami. Wielbiciele klasycznych smaków mogą jadać je z kwaśną, wiejską śmietaną, a szukający nowości - sosem czosnkowym.
Przepis na pieczone pierogi z ziemniakami i boczkiem
Ciasto:
20 gram świeżych drożdży
1 szklanka mąki
sól, cukier
odrobina masła
Farsz:
300-400 gram ugotowanych ziemniaków
1 mała cebula
sól, pieprz
100 gram wędzonego boczku
dodatkowo: kminek, ciepła woda
Wystudzone ziemniaki rozgniatamy widelcem. Na patelni z odrobiną tłuszczu smażymy poszatkowaną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy pokrojony drobno boczek. Całość smażymy do zarumienienia.
Boczek i cebulę dodajemy do ziemniaków. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz odstawiamy w chłodne miejsce. Przechodzimy do przygotowania ciasta.
Drożdże rozpuszczamy z 100 ml ciepłej wody z dodatkiem połowy łyżeczki cukru. Zaczyn odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodajemy mąkę oraz odrobinę masła i zagniatamy, aż ciasto będzie z łatwością odchodziło od dłoni. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Wykładamy ciasto na blat i wałkujemy - niego grubiej niż do standardowych pierogów. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy pożądaną wielkość kółek.
Na środek ciasta wykładamy farsz i ściskamy boki, aż powstanie charakterystyczny kształt pieroga. Pierogi przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Pierogi podajemy od razu z ulubionym sosem. Jeśli uwielbiasz tradycyjne smaki, z całą pewnością przypadnie ci do gustu ten przepis.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: doradcasmaku