Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Słodka surówka z ogórków kiszonych
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 19.03.2021 01:00

Słodka surówka z ogórków kiszonych

Surówka z ogórkami kiszonymi
Canva.com / Mariha-kitchen

Surówka może być nie lada specjałem. Wystarczy przygotować ją w odpowiedni sposób. Dziś sięgniemy po ogórki kiszone z nieoczywistymi dodatkami, które połączą się wyjątkową kompozycję smaków. Efekt pozostanie na długo w pamięci.

Przepyszna surówka z ogórków kiszonych

Surówka może być przyrządzona z różnych składników. Ostatnio przedstawialiśmy przepis, w którym główną rolę grał por. Warto również postawić na inną recepturę. Mało kto spodziewałby się, że ogórki kiszone dobrze wypadają w takim towarzystwie.

Wyjątkowa surówka zostanie wzbogacona o rodzynki oraz jabłko. Kwaśno-słony smak ogórków idealnie łączy się ze słodyczą. Surówka w takiej odsłonie momentalnie znika z talerzy. Nie zaszkodzi przygotować jej trochę więcej, ponieważ prośby o dokładkę są normą.

Surówka w trosce o zdrowie

Nie od dziś wiadomo, że surówka jest wartościowym dodatkiem obiadowym. Warzywa i owoce są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Ogórki kiszone dostarczają licznych witamin oraz bakterii kwasu mlekowego, które pozytywnie działają na układ trawienny.

Surówka jest również wzbogacone o jabłka, które są źródłem błonnika. On także pozytywnie wpływa na procesy trawienne i funkcjonowanie jelit. Rodzinki też zawierają ten składnik. Ponadto znajdziemy w nich fosfor, który wzmacnia kości i zęby.

(Canva.com / bigacis)

Wyjątkowa surówka jest prosta w przygotowaniu

Surówka nie powinna sprawić nikomu większych problemów. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się niezbędne składniki. Jakie produkty są nam potrzebne do zrobienia tej surówki?

  • 6 ogórków kiszonych

  • jabłko

  • 30 g rodzynek 

  • mała czerwona cebula

  • 30 ml oliwy

  • sól i pieprz

Na początku ogórki kiszone kroimy w cienkie plasterki. Jabłko obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Owoc rozdrabniamy na niewielką kostkę. Natomiast czerwoną cebulę drobno siekamy. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce.

Wszystko wzbogacamy o szczyptę soli i pieprzu oraz oliwę. Wszystko starannie mieszamy. Surówka może być również wzbogacona o sok z cytryny. Dobrze sprawdzi się jako dodatek do kotletów. Jakiś czas temu podzieliliśmy się przepisem na smakołyk z ziemniaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Domowa; One Day More; Gurbacka

Zapraszamy na nasz Instagram