Surówka z ogórkami kiszonymi
Canva.com / Mariha-kitchen

Słodka surówka z ogórków kiszonych

Smakowita surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o zawrót głowy i autentyczny zachwyt. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego obiadu bez takiego dodatku. Tym razem surówka będzie słodsza. Wszystko za sprawą niebanalnych składników.

Surówka może być nie lada specjałem. Wystarczy przygotować ją w odpowiedni sposób. Dziś sięgniemy po ogórki kiszone z nieoczywistymi dodatkami, które połączą się wyjątkową kompozycję smaków. Efekt pozostanie na długo w pamięci.

Przepyszna surówka z ogórków kiszonych

Surówka może być przyrządzona z różnych składników. Ostatnio przedstawialiśmy przepis, w którym główną rolę grał por. Warto również postawić na inną recepturę. Mało kto spodziewałby się, że ogórki kiszone dobrze wypadają w takim towarzystwie.

Wyjątkowa surówka zostanie wzbogacona o rodzynki oraz jabłko. Kwaśno-słony smak ogórków idealnie łączy się ze słodyczą. Surówka w takiej odsłonie momentalnie znika z talerzy. Nie zaszkodzi przygotować jej trochę więcej, ponieważ prośby o dokładkę są normą.

Surówka w trosce o zdrowie

Nie od dziś wiadomo, że surówka jest wartościowym dodatkiem obiadowym. Warzywa i owoce są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Ogórki kiszone dostarczają licznych witamin oraz bakterii kwasu mlekowego, które pozytywnie działają na układ trawienny.

Bezglutenowa wersja kotletów mielonychBezglutenowa wersja kotletów mielonychCzytaj dalej

Surówka jest również wzbogacone o jabłka, które są źródłem błonnika. On także pozytywnie wpływa na procesy trawienne i funkcjonowanie jelit. Rodzinki też zawierają ten składnik. Ponadto znajdziemy w nich fosfor, który wzmacnia kości i zęby.

Surówka z ogórków kiszonych

(Canva.com / bigacis)

Wyjątkowa surówka jest prosta w przygotowaniu

Surówka nie powinna sprawić nikomu większych problemów. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się niezbędne składniki. Jakie produkty są nam potrzebne do zrobienia tej surówki?

  • 6 ogórków kiszonych
  • jabłko
  • 30 g rodzynek
  • mała czerwona cebula
  • 30 ml oliwy
  • sól i pieprz

Na początku ogórki kiszone kroimy w cienkie plasterki. Jabłko obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Owoc rozdrabniamy na niewielką kostkę. Natomiast czerwoną cebulę drobno siekamy. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce.

Wszystko wzbogacamy o szczyptę soli i pieprzu oraz oliwę. Wszystko starannie mieszamy. Surówka może być również wzbogacona o sok z cytryny. Dobrze sprawdzi się jako dodatek do kotletów. Jakiś czas temu podzieliliśmy się przepisem na smakołyk z ziemniaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Domowa; One Day More; Gurbacka

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł