Smakosze.pl Porady Jakich warzyw nie należy jeść na surowo? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
canva/Almaje

Jakich warzyw nie należy jeść na surowo? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

17 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiecie, jakich warzyw nie należy jeść na surowo? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości, dzięki czemu będziecie mogli uniknąć nieprzyjemnych następstw. Sprawdźcie też, które warzywa są o wiele korzystniejsze dla zdrowia, gdy jecie je bez obróbki kulinarnej. Niektóre informacje naprawdę zaskakują.

Warzywa są bardzo zdrowym składnikiem diety. Z tego powodu powinniśmy jeść je nawet 5 razy dziennie, np. jako dodatek do śniadania, surówka do obiadu, składnik kolacji czy na przekąskę.

Dostarczają nam cennego błonnika, który poprawia przemianę materii, a także wiele witamin i soli mineralnych. Poza tym są niezwykle zasobne w związki biologicznie czynne, które też mają pozytywny wpływ na zdrowie.

Choć panuje powszechna opinia, że warzywa najzdrowsze są, gdy zjada się je na surowo, to jednak nie w każdym przypadku jest to prawdą. Sprawdź więc, które warzywa wyjdą nam na zdrowie, gdy zjemy je surowe, a które ugotowane.

Tych warzyw lepiej nie jedz na surowo

Choć niektóre warzywa przyzwyczailiśmy się już jeść bez obróbki kulinarnej, to jednak o wiele wartościowsze i zdrowsze będą, gdy jednak je ugotujemy. Pod wpływem obróbki cieplnej rozkładają się w nich bowiem szkodliwe substancje.

Na surowo z pewnością nie powinniśmy jeść ziemniaków. To już wiemy od dawna, zresztą straszono nas zawsze gorączką po zjedzeniu ich na surowo. Przyczyną gorączki, osłabienia i zawrotów głowy po ich zjedzeniu jest solanina. Alkaloid ten wywołuje objawy zatrucia pokarmowego już po 4 godzinach od zjedzenia surowych ziemniaków. Co więcej, zjedzony w dużych ilościach (3-6 mg na 1 kg masy ciała) może nawet prowadzić do śmierci. Najwięcej solaniny mają ziemniaki zielonkawe, dlatego trzeba je grubo obrać, a najlepiej wyrzucić.

Nie należy też jeść surowych bakłażanów. Z tego samego powodu, co ziemniaków, czyli ze względu na obecność solaniny. Poza tym surowe bakłażany są gorzkie i niesmaczne.

Do jedzenia bez obróbki kulinarnej nie nadają się również szparagi. Mają one grube ściany komórkowe i włókna, więc nie są smaczne w takiej postaci. Zawierają też saponiny, które mogą powodować zaburzenia przewodu pokarmowego, a nawet porażenie układu nerwowego.

Lepiej też nie jeść na surowo dyni, ponieważ zawiera substancje antyodżywcze zaburzające wchłanianie jodu przez tarczycę. Na szczęście w czasie gotowania substancje te ulatniają się. Poza tym zawarty w dyni beta-karoten jest łatwiej przyswajalny po ugotowaniu.

Rośliny strączkowe także lepiej jeść gotowane. Surowe są ciężkostrawne i zawierają fityniany, które zubożają nasz organizm ze składników mineralnych, a szczególnie z żelaza.

Choć coraz chętniej jemy szpinak na surowo, to okazuje się, że gotowany jest bogatszy w wapń, magnez i żelazo. Warto też pamiętać o tym, by nie przesadzać z ilością jedzonego szpinaku, bo zawiera dużo szczawianów, które mogą prowadzić do niedoborów wapnia i witaminy D, a także przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.

Te warzywa zdrowsze są surowe

Na surowo z pewnością lepiej jeść kiszonki , bo zawierają bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają na nasz przewód pokarmowy i odporność.

Co ciekawe, na surowo wartościowszy jest też dla nas brokuł i kalafior. Bez obróbki cieplnej będą bogatsze w sulforafan, który chroni m.in. przed nowotworami.

Poza tym warto też jeść surową cukinię, pietruszkę, buraki i jarmuż. Warzywa te mają wtedy wyższą wartość odżywczą.

Jeśli natomiast chcecie ugotować warzywa, najlepiej gotujcie je na parze lub w małej ilości wody. Dzięki temu zachowają więcej wartościowych składników.

Na naszej stronie znajdziesz przepis na zapiekankę z bakłażana , a także porady dotyczące przyrządzania szparagów .

szpinak
szpinak

Źródło zdjęcia: canva/miluxian Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fit.poradnikzdrowie, gotowanie.onet

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy