Jakich warzyw nie należy jeść na surowo? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Wiecie, jakich warzyw nie należy jeść na surowo? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości, dzięki czemu będziecie mogli uniknąć nieprzyjemnych następstw. Sprawdźcie też, które warzywa są o wiele korzystniejsze dla zdrowia, gdy jecie je bez obróbki kulinarnej. Niektóre informacje naprawdę zaskakują.
Warzywa są bardzo zdrowym składnikiem diety. Z tego powodu powinniśmy jeść je nawet 5 razy dziennie, np. jako dodatek do śniadania, surówka do obiadu, składnik kolacji czy na przekąskę.
Dostarczają nam cennego błonnika, który poprawia przemianę materii, a także wiele witamin i soli mineralnych. Poza tym są niezwykle zasobne w związki biologicznie czynne, które też mają pozytywny wpływ na zdrowie.
Choć panuje powszechna opinia, że warzywa najzdrowsze są, gdy zjada się je na surowo, to jednak nie w każdym przypadku jest to prawdą. Sprawdź więc, które warzywa wyjdą nam na zdrowie, gdy zjemy je surowe, a które ugotowane.
Tych warzyw lepiej nie jedz na surowo
Choć niektóre warzywa przyzwyczailiśmy się już jeść bez obróbki kulinarnej, to jednak o wiele wartościowsze i zdrowsze będą, gdy jednak je ugotujemy. Pod wpływem obróbki cieplnej rozkładają się w nich bowiem szkodliwe substancje.
Na surowo z pewnością nie powinniśmy jeść ziemniaków. To już wiemy od dawna, zresztą straszono nas zawsze gorączką po zjedzeniu ich na surowo. Przyczyną gorączki, osłabienia i zawrotów głowy po ich zjedzeniu jest solanina. Alkaloid ten wywołuje objawy zatrucia pokarmowego już po 4 godzinach od zjedzenia surowych ziemniaków. Co więcej, zjedzony w dużych ilościach (3-6 mg na 1 kg masy ciała) może nawet prowadzić do śmierci. Najwięcej solaniny mają ziemniaki zielonkawe, dlatego trzeba je grubo obrać, a najlepiej wyrzucić.
Nie należy też jeść surowych bakłażanów. Z tego samego powodu, co ziemniaków, czyli ze względu na obecność solaniny. Poza tym surowe bakłażany są gorzkie i niesmaczne.
Do jedzenia bez obróbki kulinarnej nie nadają się również szparagi. Mają one grube ściany komórkowe i włókna, więc nie są smaczne w takiej postaci. Zawierają też saponiny, które mogą powodować zaburzenia przewodu pokarmowego, a nawet porażenie układu nerwowego.
Lepiej też nie jeść na surowo dyni, ponieważ zawiera substancje antyodżywcze zaburzające wchłanianie jodu przez tarczycę. Na szczęście w czasie gotowania substancje te ulatniają się. Poza tym zawarty w dyni beta-karoten jest łatwiej przyswajalny po ugotowaniu.
Rośliny strączkowe także lepiej jeść gotowane. Surowe są ciężkostrawne i zawierają fityniany, które zubożają nasz organizm ze składników mineralnych, a szczególnie z żelaza.
Choć coraz chętniej jemy szpinak na surowo, to okazuje się, że gotowany jest bogatszy w wapń, magnez i żelazo. Warto też pamiętać o tym, by nie przesadzać z ilością jedzonego szpinaku, bo zawiera dużo szczawianów, które mogą prowadzić do niedoborów wapnia i witaminy D, a także przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.
Te warzywa zdrowsze są surowe
Na surowo z pewnością lepiej jeść kiszonki , bo zawierają bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają na nasz przewód pokarmowy i odporność.
Co ciekawe, na surowo wartościowszy jest też dla nas brokuł i kalafior. Bez obróbki cieplnej będą bogatsze w sulforafan, który chroni m.in. przed nowotworami.
Poza tym warto też jeść surową cukinię, pietruszkę, buraki i jarmuż. Warzywa te mają wtedy wyższą wartość odżywczą.
Jeśli natomiast chcecie ugotować warzywa, najlepiej gotujcie je na parze lub w małej ilości wody. Dzięki temu zachowają więcej wartościowych składników.
Na naszej stronie znajdziesz przepis na zapiekankę z bakłażana , a także porady dotyczące przyrządzania szparagów .
Źródło zdjęcia: canva/miluxian Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek
-
Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie. Alternatywa dla klasyki
Źródło: fit.poradnikzdrowie, gotowanie.onet