Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dodaj do sosu zamiast mąki. Zagęści i nada wyjątkowego smaku
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 08.04.2025 21:00

Dodaj do sosu zamiast mąki. Zagęści i nada wyjątkowego smaku

płatki z misce
Fot. Canva

Zbyt płynny sos to nie powód do zmartwień. Okazuje się, że obiad mogą uratować niepozorne płatki owsiane. Koniecznie poznaj sposób z ich udziałem, a przy okazji dowiesz się, w jaki jeszcze sposób można wykorzystać je w kuchni. Niektóre zastosowania zaskoczą nawet doświadczonego kucharza. 

Płatki owsiane zamiast mąki

Nie ma co ukrywać, że praktycznie każdy sos w jakiś sposób i w pewnym stopni trzeba zagęścić. Najczęściej robi się to poprzez czynność, którą specjaliści nazywają redukcją. Pod tą dosyć techniczną nazwą kryje się zespół zabiegów, które prowadzą do tego, że nadmiar wody odparowuje, a sos ulega zagęszczeniu. 

Czasami okazuje się jednak, że wody jest na tyle dużo, że redukcja nie wystarcza. Gotujący potrawę sięga wtedy po mąkę. Pomimo jej skuteczności nie jest najlepszym, możliwym wyborem. Okazuje się, że sos można zagęszczać także innymi produktami. Niedawno pisaliśmy, że można wykorzystać do tego siemię lniane, a teraz prezentujemy sposób z płatkami drożdżowymi. 

płatki drożdżowe.jpg
Fot. Shutterstock
Na targowiskach są już pierwsze tanie truskawki. Eksperci stanowczo odradzają ich zakup

Jak zagęszczać sos płatkami owsianymi?

Co sprawia, że płatki drożdżowe są dobrym pomysłem na wzbogacenie posiłku? Ten niepozorny produkt zawiera sporą ilość cennego białka oraz węglowodanów. Dostarczają także błonnika i witamin z grupy A oraz B.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.

Płatki owsiane mają delikatny, orzechowy smak. Wsypując je do potrawy, sos nabędzie nut smakowych tego składnika. Co więcej, danie stanie się także delikatnie słonawe, więc doprawiając je, nie należy przesadzić z ilością soli. Z wyglądu przypominają nieco bułkę tartą.

Płatki owsiane w kuchni niezbędne

Aby zagęścić sos lub zupę płatkami drożdżowymi, dosypuj je stopniowo do garnka z potrawą, cały czas mieszając. Płatki będą wchłaniać płyn i pęcznieć, przez co zmienią konsystencję dania. Uważaj jednak aby nie przesadzić, gdyż płatki drożdżowe mają swój charakterystyczny smak.

Okazuje się także, że płatki drożdżowe mają w kuchni także szereg innych zastosować. Mogą zastąpić nie tylko mąkę, ale i… ser. Zdarza się, że płatki nazywane są wegańskim parmezanem. Użycie ich alternatywnie jako sera jest zdrowym wyborem

Płatki drożdżowe mogą wzbogacić więc dania z makaronu, sałatki, a także zupy. Będą też świetnym składnikiem panierki do kotletów. Wybór należy tylko i wyłącznie do Ciebie.

Niedawno pisaliśmy o kwiatach ogrodowej rośliny, z których można przygotować cenny napar. Informowaliśmy także o stanie zdrowia Tomasza Jakubiaka.

łyżka płatków drożdżowych.jpg
Fot. Canva