Smakosze.pl Produkty Jakie grzyby mają najwięcej wartości odżywczych?
canva/Paula z Pexels

Jakie grzyby mają najwięcej wartości odżywczych?

6 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Grzyby jadane są na całym świecie przez niezliczoną ilość ludzi, którzy uwielbiają ich smak i cenią je za wspaniałe właściwości. Choć większość grzybów jest niejadalna, istnieje wąska grupa najbardziej odżywczych i prozdrowotnych gatunków. Jednym z nich, który przy okazji jest uznawany oficjalnie za lek, jest grzyb reishi.

W Polsce największą uwagę kieruje się na leśne grzyby, które zwykle wykorzystywane są do gotowania potraw, sosów, przetworów czy suszenia. Najpopularniejsze gatunki, jak borowiki czy podgrzybki, są oczywiście zdrowe - lecz sporo brakuje im do opisywanych niżej.

Regularne spożywanie najlepiej ocenianych grzybów z całego świata może działać odmładzająco - mieszkańcy Azji są wszak uznawani za długowiecznych. Dlatego specjaliści zalecają, aby włączyć je do codziennej diety.

Grzyby reishi

Jak wyżej wspomnieliśmy, grzyby reishi nie bez powodu są uznane za lek. Daleko wschodnia medycyna stosuje je od ponad 2 tysięcy lat na nawet najbardziej uciążliwe choroby, na które człowiek może zachorować.

Obecnie w Chinach reishi klasyfikowane są jako produkt o działaniu leczniczym, takie jak: przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz antynowotworowe. Spożywając je, można wspomóc leczenie - oczywiście po skonsultowaniu wszystkiego z lekarzem.

Grzyby shitake

Każdy miłośnik kuchni japońskiej rozpoznaje ten gatunek. W Japonii grzyby shitake są ważnym elementem mnóstwa tradycyjnych potraw, bez którego odpowiedni smak nie byłby osiągalny. Co skrywają w sobie te egzotyczne grzyby?

Shitake działają przeciwnowotworowo, są naturalnym źródłem witaminy D, a także zmniejszają stany zapalne w organizmie, co zapobiega pojawianiu się wielu chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają nadciśnieniu.

Boczniaki

Jak można przeczytać na portalu natemat.pl, ekstrakt z boczniaków może mieć działanie hamujące rozwój komórek raka okrężnicy i piersi. Potwierdzone zostało to na łamach "International Journal of Oncology".

Te niesamowite właściwości boczniaków są możliwe dzięki obecności w tych grzybach pleuranu. Pleuran to węglowodan, który zmniejsza guzy nowotworowe. Co więcej, dużo w nich przeciwutleniaczy, które są dobrą pomocą w walce z wolnymi rodnikami.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, kiedy najlepiej jeść owoce. Ten tekst wyjaśnia, dlaczego warto moczyć suszone grzyby w mleku.

Boczniaki

`Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: natemat

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy