Jakie jedzenie może nam zaszkodzić?
Dla tych, którzy dbają o dobrą kondycję i zdrowy organizm, odradzamy zbyt częste jedzenie tłustych produktów odzwierzęcych. Te zalegają bardzo długo w jelitach, co może doprowadzić do konsekwencji zdrowotnych. Najgorsze są z kolei zupki instant, które nawet po dwóch godzinach w żołądku nie zmieniają swojej formy i konsystencji.
Praktycznie każdy z nas uwielbia wgryźć się w kanapkę ze smalcem i ogórkiem kiszonym czy tłustą pieczeń pełną soczystości. Niestety, chwila przyjemności może kosztować bardzo wiele.
Ekspertka żywieniowa Aleksandra Tatarata wypowiedziała się na ten temat dla portalu WP abcZdrowie. Dietetyk zaleca, aby unikać częstego jedzenia tłustych produktów odzwierzęcych i wielu innych.
Tłuszcze zwierzęce to zły wybór w codziennej diecie
Aleksandra Tatarata wyjaśnia, że tłuszcze rozkładają się w jelitach dopiero wtedy, gdy dwunastnica zacznie produkować żółć, która zawiera enzymy trawiące tłuszcze.
Z tego powodu produkty takie jak boczek, smalec, tłuste kotlety czy kaszanki powinny być wybierane przez nas jak najrzadziej, aby uniknąć nieprzyjemności gastrycznych oraz niepotrzebnego przybierania na wadze.
Wysokoprzetworzona żywność trawi się wiele godzin
- Makaron z tzw. zupki chińskiej ze względu na ogromną ilość konserwantów, polepszaczy, wosków i innych substancji dodanych w czasie produkcji po dwóch godzinach w żołądku nawet nie zmienia swojej formy i konsystencji. To tak, jak byśmy połknęli plastik - tłumaczy Tatarata.
Podobnie zachowują się w układzie pokarmowym najróżniejsze fast foody, jak cheeseburgery czy frytki, które trawione są nawet całą dobę od spożycia.
Co powoduje jedzenie zalegające w jelitach?
Oczywiście każdy zna uczucie ociężałości i senności po sutym posiłku, jednak to nie wszystko, z czym musimy sobie radzić. Istnieją bowiem znacznie gorsze w skutkach efekty takiego żywienia.
Innymi dolegliwościami są wzdęcia, uporczywe gazy, zapalenie śluzówki jelit, zaparcia oraz choroba wrzodowa żołądka. Ta ostatnia wywoływana jest przez nadmiar kwasu solnego i enzymów tworzonych przez dwunastnicę, która w taki sposób radzi sobie ze zbyt dużą ilością tłuszczu.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną wątróbkę z grzybami. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.
Źródło zdjęcia: canva/Syda Productions
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: o2