Smakosze.pl Przepisy Jakie przetwory można zrobić z mniszka lekarskiego?
canva/CobraCZ

Jakie przetwory można zrobić z mniszka lekarskiego?

5 kwietnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Niektórzy traktują go jako chwast, a wielka szkoda. Mniszek lekarski to niezwykle cenna dla zdrowia roślina. Jego lista zalet zdaje się wręcz nie mieć końca. Co więcej, zrobimy z niego wiele pysznych przetworów.

Jakie są prozdrowotne zalety mniszka lekarskiego?

Mniszek lekarski to roślina, którą spotkamy na łąkach, w zaroślach, a nawet przy domowych trawnikach. Ma swoje stałe miejsce w medycynie ludowej. Jej właściwości znanej są od lat, prawdopodobnie nasze babcie robiły z nich pierwsze majowe przetwory.

Dziś popularny mlecz wraca do łask, a jego właściwości zadziwiają kolejne pokolenie. Roślina zawiera szereg witamin m.in . A, C, PP i z grupy B oraz minerały takie jak: potas, żelazo magnez i sód .

Mniszek lekarski ma działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i moczopędne . Dodatkowo przyśpiesza gojenie się ran oraz wzmacnia zachodzące w naszym organizmie mechanizmy obronne. Jakie przetwory przyrządzimy z tej niezwykłej majowej rośliny?

Jakie przetwory przyrządzimy z mniszka lekarskiego?

Mniszek lekarski jest jedną z pierwszych roślin, którą możemy z powodzeniem wykorzystać do zrobienia pierwszych wiosennych przetworów. Zrobimy z niego pyszny i zdrowy miód (przepis znajdziecie tutaj ), wzmacniające syropy do herbaty, a nawet nalewki .

Poza kwiatami mniszka cenne są również jego inne części. Z płatków rośliny przyrządzimy smakowite wino, z korzenia - wzmacniający napar, a z liści zielony koktajl, sałatkę lub wiosenną zupę . Już wkrótce wypatrujcie na naszej stronie prostych i smacznych przepisów właśnie z tą rośliną w roli głównej. Na co warto zwracać uwagę przy zbiorach mniszka lekarskiego? Zdradzamy poniżej.

O czym należy pamiętać przy zbiorach mniszka lekarskiego?

Zbierając mniszek lekarski, warto stosować się kilku ważnych zasad. W przeciwnym razie nasze przetwory mogą okazać się po prostu nieudane. Po pierwsze po zebraniu kwiatów warto rozłożyć je na gazecie i poczekać aż "wyjdą" z nich ewentualni "nieproszeni goście".

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy