Smakosze.pl
Mniszek lekarski

canva/ChamilleWhite

Niezwykłe właściwości miodu z mniszka lekarskiego

29 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Miód z mniszka lekarskiego z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. I bardzo dobrze, ponieważ zawiera on wiele bardzo cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Zdradzamy, kiedy i jak go zrobić oraz, dlaczego warto go jeść.

Już za ponad miesiąc będziemy mogli zabrać się za "domową produkcję" miodu z mniszka lekarskiego. Roślina tradycyjnie rośnie w maju i właśnie wtedy możemy zrobić ten obłędny domowy przetwór. Już dziś warto poznać jego zalety.

Właściwości miodu z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka lekarskiego ma cały szereg cudownych właściwości. Domowy specyfik działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz antysceptycznie. Warto mieć go pod ręką w trudnym dla naszej odporności sezonie jesienno - zimowym.

Miód z mniszka będzie również przydatny przy schorzeniach i dolegliwościach związanych z wątrobą, żołądkiem, sercem oraz naszymi nerkami. Działa moczopędnie i pozwala usunąć szkodliwe toksyny z naszego organizmu.

Domowy specyfik bardzo pozytywnie działa na nasz układ odpornościowy. Zalecany jest nawet podczas długotrwałej kuracji antybiotykowej, ponieważ udowodniono, że wzmacnia organizm podczas przyjmowania leków. Jak go zrobić?

Domowy przepis na miód z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • ok. 500 sztuk mniszka lekarskiego

  • 1 l wody

  • 2 cytryny

  • kilogram cukru

Sposób wykonania:

Zebrane kwiaty mniszka rozłóż na papierze i zostaw przez około godzinę, aby powychodziły z nich wszelkie owady. Następnie, dokładnie sprawdź, czy nie ma w nich piasku.  Włóż je do garnka, zalej litrem wody i doprowadź do wrzenia. Odstaw wywar na minimum 12 godzin lub na całą dobę.

Następnego dnia przecedź powstały napar przez gazę, odciśnij kwiaty i dosyp cukier. Gotuj miksturę na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie sprawdź, czy miód ma odpowiednią gęstość.

Na koniec wlewamy gotowy miód do wyparzonych wcześniej słoików. Powinno się ich odwrócić do góry dnem, a następnie pozostawić w tej pozycji aż do ostudzenia miodu.

Polecamy również przepis na domowy napar z liści laurowych oraz starą klasztorną recepturę na miksturę wspomagającą sen.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: oliwka24.pl/ mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Czytaj więcej >

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >