Smakosze.pl Porady Jakie przyprawy dodawać do gulaszu?
canva/Lisovskaya

Jakie przyprawy dodawać do gulaszu?

27 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Gulasz jest jedną z bardziej lubianych potraw jednogarnkowych. Zwykle zawiera mięso i warzywa. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw. Właśnie one decydują o smaku dania i aromacie. A wiesz jakie przyprawy dodawać do gulaszu? Oto lista tych najlepszych.

Doskonały gulasz powinien zawierać miękkie kawałki mięsa zanurzone w esencjonalnym sosie. Rodzaj mięsa przeznaczonego na gulasz wpływa na jego smak. Jednak decydującą rolę odgrywają przyprawy. To one mogą sprawić, że będzie mniej lub bardziej pikantny, ziołowy czy też korzenny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie przyprawy dodawać do gulaszu?

Oprócz soli i pieprzu do gulaszu zwykle dodaje się dwie popularne przyprawy. Jest to listek laurowy oraz ziele angielskie. Przyprawy te nadają gulaszowi lekko korzennego, głębokiego smaku. Jednak po zakończeniu gotowania należy wyjąć je z gulaszu. Inaczej sprawią, że nabierze on gorzkawego smaku.

Jest to szczególnie ważne, jeśli gotujesz gulasz na dwa dni. A trzeba przyznać, że ta potrawa bardzo dobrze nadaje się do odgrzewania i chętnie gotujemy ją na zapas. Ważne jest też, by nie przesadzać z ilością przypraw. Na 1 kg mięsa wystarczy, jak użyjesz 3-4 ziarna ziela angielskiego i 1-2 listki laurowe. Ich nadmiar może zdominować smak potrawy.

Czym jeszcze doprawić gulasz?

Papryka mielona również jest bardzo popularnym dodatkiem do gulaszu. I to zarówno ta słodka, jak i ostra. Można też sięgnąć po paprykę wędzoną, która nada potrawie dymną nutę.

Papryką warto oprószyć przesmażane mięso. Jednak trzeba to robić pod koniec smażenia i niezbyt długo, bo papryka łatwo się przypala i nadaje potrawie goryczy.

Jagody jałowca są idealnym dodatkiem do gulaszu z dziczyzny czy z dodatkiem grzybów. Dzięki nim potrawa zyskuje leśny smak i aromat.

Zioła takie jak tymianek, rozmaryn czy majeranek również potrafią wzbogacić smak gulaszu. Tymianek i rozmaryn stosuj jednak z umiarem, bo mają wyraźny smak.

Jeśli szukasz pomysłu na niezwykły gulasz, zajrzyj do naszych przepisów. Niedawno pisaliśmy jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych oraz gulasz z indyka z kurkami .

przyprawy
przyprawy

Źródło zdjęcia: canva/BartoszLuka

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy