Smakosze.pl Produkty Jakie są najlepsze zamienniki maggi?
canva/Dziggyfoto

Jakie są najlepsze zamienniki maggi?

27 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Maggi króluje na naszych stołach jako dodatek do zup, sosów oraz dań mięsnych - można ją jednak zastąpić ziołowymi odpowiednikami. Są one znacznie zdrowsze i smaczniejsze. Najlepszym wyborem jest oczywiście lubczyk, który niegdyś był głównym składnikiem maggi.

Maggi została opracowana przez szwajcarskiego przedsiębiorcę Juliusa Maggi pod koniec XIX wieku. Wtedy opatentował na nią przepis i rozpoczął produkcję płynnej przyprawy do zup.

W oryginale przyprawa bazowała na wyciągu z lubczyku, który wzmacniał smak wielu dań i dodawał pyszne nuty smakowe. Dzisiaj niestety lubczyk stanowi ułamek całej mikstury, która wypełniona jest chemią.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Maggi - czym ją zamienić?

Bez dwóch zdań najlepszym wyborem jest zwykły lubczyk. Jako dawny główny składnik maggi, w smaku bardzo ją przypomina. Co więcej, lubczyk ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Lubczyk działa moczopędnie, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała schorzeniom prostaty, reguluję pracę przewodu pokarmowego oraz poprawia kondycję skóry. Możliwość dodania zioła do praktycznie każdej potrawy jest jego dodatkowym atutem.

Doskonale komponuje się m.in. z kozieradką i selerem, wspólnie tworząc kompozycję idealnie zastępującą płynne przyprawy. Aby przygotować domową maggi, wystarczy posiekać drobno zioła i dodać je do sosu sojowego.

Seler jako zamiennik

Innym świetnym odpowiednikiem maggi jest zwykły seler, który ma bardzo podobny smak zarówno do przyprawy w płynie, jak i samego lubczyku. Wystarczy dodać go do gotującego się dania, a odda cały swój smak.

Kolejną opcją jest przygotowanie własnej suszonej mieszanki. Wystarczy ususzyć włoszczyznę i zmielić ją razem z suszonymi grzybami i ulubionymi przyprawami. Taki dodatek z pewnością podkręci smak naszych dań i jednocześnie nam nie zaszkodzi.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia, po których zmarło niemowlę w niemieckim szpitalu. Ten tekst poświęcony został doskonałej recepturze na zapiekanego w serowo-śmietanowym sosie kalafiora.

Jeśli nie chcesz korzystać z ziół, spróbuj zwykły sos sojowy. Jego duża słoność i silny smak umami podbiją smaki mięsa czy warzyw, dając jeszcze większą przyjemność.

Projekt bez tytułu - 2021-06-27T164955.631
undefined

Źródło: fotokris, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy