Jakie warzywa przechowywać w lodówce?
Wracając z targu z siatkami pełnymi warzyw, warto zastanowić się, jak je przechowywać. Chcemy w końcu cieszyć się nimi jak najdłużej. W lodówce należy wkładać je na sam dół, czyli tam, gdzie znajdują się szuflady - warto jednak zrezygnować z trzymania w niej pomidorów, ogórków czy czosnku.
Warzywa potrafią zajmować bardzo dużo miejsca, w końcu niektóre z nich mają bardzo dużą objętość, jak sałata czy kapusta. Dlatego ważne jest znalezienie dla nich odpowiedniego sposobu przechowywania.
Niektóre z nich lepiej znoszą trzymanie ich poza lodówką, w której duża wilgotność może sprzyjać psuciu. Większość jednak warto wkładać do szuflad umiejscowionych na dole lodówki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Które warzywa można trzymać w lodówce?
W lodówce świetnie przechowuje się pietruszkę , kalarepę, kukurydzę , kalafiora, rzodkiewkę oraz wszelkie inne warzywa zielone. Jeśli odetnie się z nich nać, wytrzymają więcej czasu.
Podobnie jak bakłażana, paprykę również można wkładać do lodówki, jednak należy zachować pewną ostrożność. Nie wolno bowiem kłaść jej zbyt blisko zielonych warzyw.
Papryka wytwarza bowiem etylen - gaz, który przyspiesza dojrzewanie owoców oraz niektórych warzyw. Papryka może więc spowodować, że produkty za szybko przejrzą.
Jak przechowywać warzywa poza lodówką?
Bez wątpienia jednym z najlepszych sposobów na warzywa nie lubią lodówki, są papierowe torby. Wystarczy włożyć je do wnętrza torby, zrobić kilka dziurek i gotowe.
Taką torbę stawia się w zacienionym i przewiewnym miejscu, w którym musi być przede wszystkim sucho. Duża wilgoć przyspiesza psucie.
Nigdy nie wkładaj do lodówki pomidorów, ogórków, cebuli oraz czosnku. Pomidory i ogórki bardzo szybko tracą w niej swoje właściwości smakowe i odżywcze, a cebula z czosnkiem niemal natychmiast zaczynają pleśnieć.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/shoot_nik, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps