Zalety herbaty z korzenia pietruszki
Wiele niepozornych składników spożywczych skrywa sekrety. Korzeń pietruszki, również należy do tego grona. Warzywo jest bogate w cenne składniki odżywcze. Co możemy zyskać za sprawą naparu z korzenia pietruszki?
Pietruszka w trosce o zdrowie
Bez wątpienia pietruszka jest istotnym składnikiem wielu smakołyków. Niedawno przedstawialiśmy przepis na zupę, na bazie tego warzywa. Dziś przyjrzymy się bliżej właściwościom prozdrowotnym pietruszki.
Pietruszka jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Z pewnością powinna ona często gościć w naszej codziennej diecie. Lista składników odżywczych mówi sama za siebie. Trzeba przyznać, że jest imponująca. Co skrywa w sobie pietruszka?
Witamina C
Witamina A
Witamina E
Witamina B6
Kwas foliowy
Tiamina
Ryboflawina
Niacyna
Wapń
Żelazo
Magnez
Fosfor
Potas
Sód
Cynk
Mangan
Nie można zapomnieć również o tym, że pietruszka dostarcza nam sporo błonnika, który wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Dzięki niemu możemy, chociażby uniknąć uporczywych zaparć. Jak pietruszka wpływa na zdrowie?
(Canva.com / Mallivan)
Obok zalet pietruszki nie da się przejść obojętnie
Pietruszka wykazuje właściwości przeciwzapalne i rozluźniające. Za jej sprawą możemy także pozbyć się nadmiaru złego cholesterolu. Sprawdza się on również jako wsparcie procesów trawiennych. Z kolei moczopędne działanie może nas uchronić przed powstaniem kamieni nerkowych.
Pietruszka może być jadana na surowo. Jednak najlepiej sprawdzi się napar na jej bazie. Wspiera on odporność i pracę układu nerwowego. W związku z tym warto sięgnąć po nią teraz, kiedy tak łatwo o różnego rodzaju infekcje. Oczywiście nie zastąpi on konsultacji z lekarzem.
Napar z korzenia pietruszki
Pietruszkowa herbata jest prosta w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tą recepturą. Na początku musimy obrać i drobno posiekać korzenie. Umieszczamy je w garnku z wodą. Całość gotujemy przez około 30 minut.
Napar jest gotowy do wypicia po odcedzeniu. Osoby, które chcą z jego pomocą pozbyć się zbędnych kilogramów, powinny pijać go przed posiłkami, ponieważ napój zmniejsza łaknienie. Warto wiedzieć, jakie produkty spożywcze należy jadać po pięćdziesiątym roku życia.
Źródło: Poradnik Zdrowie; Smak Dnia; Sekrety Zdrowia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: