Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Zalety herbaty z korzenia pietruszki
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 22:52

Zalety herbaty z korzenia pietruszki

Napar z pietruszki
Canva.com / pompi

Wiele niepozornych składników spożywczych skrywa sekrety. Korzeń pietruszki, również należy do tego grona. Warzywo jest bogate w cenne składniki odżywcze. Co możemy zyskać za sprawą naparu z korzenia pietruszki?

Pietruszka w trosce o zdrowie

Bez wątpienia pietruszka jest istotnym składnikiem wielu smakołyków. Niedawno przedstawialiśmy przepis na zupę, na bazie tego warzywa. Dziś przyjrzymy się bliżej właściwościom prozdrowotnym pietruszki.

Pietruszka jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Z pewnością powinna ona często gościć w naszej codziennej diecie. Lista składników odżywczych mówi sama za siebie. Trzeba przyznać, że jest imponująca. Co skrywa w sobie pietruszka?

  • Witamina C

  • Witamina A

  • Witamina E

  • Witamina B6

  • Kwas foliowy

  • Tiamina

  • Ryboflawina

  • Niacyna

  • Wapń

  • Żelazo

  • Magnez

  • Fosfor

  • Potas

  • Sód

  • Cynk

  • Mangan

Nie można zapomnieć również o tym, że pietruszka dostarcza nam sporo błonnika, który wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Dzięki niemu możemy, chociażby uniknąć uporczywych zaparć. Jak pietruszka wpływa na zdrowie?

(Canva.com / Mallivan)

Obok zalet pietruszki nie da się przejść obojętnie

Pietruszka wykazuje właściwości przeciwzapalne i rozluźniające. Za jej sprawą możemy także pozbyć się nadmiaru złego cholesterolu. Sprawdza się on również jako wsparcie procesów trawiennych. Z kolei moczopędne działanie może nas uchronić przed powstaniem kamieni nerkowych.

Pietruszka może być jadana na surowo. Jednak najlepiej sprawdzi się napar na jej bazie. Wspiera on odporność i pracę układu nerwowego. W związku z tym warto sięgnąć po nią teraz, kiedy tak łatwo o różnego rodzaju infekcje. Oczywiście nie zastąpi on konsultacji z lekarzem.

Napar z korzenia pietruszki

Pietruszkowa herbata jest prosta w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tą recepturą. Na początku musimy obrać i drobno posiekać korzenie. Umieszczamy je w garnku z wodą. Całość gotujemy przez około 30 minut.

Napar jest gotowy do wypicia po odcedzeniu. Osoby, które chcą z jego pomocą pozbyć się zbędnych kilogramów, powinny pijać go przed posiłkami, ponieważ napój zmniejsza łaknienie. Warto wiedzieć, jakie produkty spożywcze należy jadać po pięćdziesiątym roku życia

Źródło: Poradnik Zdrowie; Smak Dnia; Sekrety Zdrowia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: herbata Dieta