Smakosze.pl
Napar z pietruszki

Canva.com / pompi

Zalety herbaty z korzenia pietruszki

25 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pietruszka często gości w naszych potrawach. Okazuje się, że korzeń można wykorzystać w niekonwencjonalny sposób. Napar na bazie pietruszki ma wiele zalet, obok których ciężko przejść obojętnie. Warto po niego sięgnąć, ponieważ pozytywnie wp

Wiele niepozornych składników spożywczych skrywa sekrety. Korzeń pietruszki, również należy do tego grona. Warzywo jest bogate w cenne składniki odżywcze. Co możemy zyskać za sprawą naparu z korzenia pietruszki?

Pietruszka w trosce o zdrowie

Bez wątpienia pietruszka jest istotnym składnikiem wielu smakołyków. Niedawno przedstawialiśmy przepis na zupę, na bazie tego warzywa. Dziś przyjrzymy się bliżej właściwościom prozdrowotnym pietruszki.

Pietruszka jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Z pewnością powinna ona często gościć w naszej codziennej diecie. Lista składników odżywczych mówi sama za siebie. Trzeba przyznać, że jest imponująca. Co skrywa w sobie pietruszka?

  • Witamina C

  • Witamina A

  • Witamina E

  • Witamina B6

  • Kwas foliowy

  • Tiamina

  • Ryboflawina

  • Niacyna

  • Wapń

  • Żelazo

  • Magnez

  • Fosfor

  • Potas

  • Sód

  • Cynk

  • Mangan

Nie można zapomnieć również o tym, że pietruszka dostarcza nam sporo błonnika, który wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Dzięki niemu możemy, chociażby uniknąć uporczywych zaparć. Jak pietruszka wpływa na zdrowie?

(Canva.com / Mallivan)

Obok zalet pietruszki nie da się przejść obojętnie

Pietruszka wykazuje właściwości przeciwzapalne i rozluźniające. Za jej sprawą możemy także pozbyć się nadmiaru złego cholesterolu. Sprawdza się on również jako wsparcie procesów trawiennych. Z kolei moczopędne działanie może nas uchronić przed powstaniem kamieni nerkowych.

Pietruszka może być jadana na surowo. Jednak najlepiej sprawdzi się napar na jej bazie. Wspiera on odporność i pracę układu nerwowego. W związku z tym warto sięgnąć po nią teraz, kiedy tak łatwo o różnego rodzaju infekcje. Oczywiście nie zastąpi on konsultacji z lekarzem.

Napar z korzenia pietruszki

Pietruszkowa herbata jest prosta w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tą recepturą. Na początku musimy obrać i drobno posiekać korzenie. Umieszczamy je w garnku z wodą. Całość gotujemy przez około 30 minut.

Napar jest gotowy do wypicia po odcedzeniu. Osoby, które chcą z jego pomocą pozbyć się zbędnych kilogramów, powinny pijać go przed posiłkami, ponieważ napój zmniejsza łaknienie. Warto wiedzieć, jakie produkty spożywcze należy jadać po pięćdziesiątym roku życia

Źródło: Poradnik Zdrowie; Smak Dnia; Sekrety Zdrowia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Wiśnie mają wiele zalet

Zdrowie

Wyjątkowe właściwości wiśni

Czytaj więcej >
Imbir nie dla każdego

Zdrowie

Przeciwwskazania do spożywania imbiru, czosnku i kurkumy

Czytaj więcej >
Obiad

Zdrowie

Czego lepiej nie robić po obfitym obiedzie?

Czytaj więcej >
Miód ma mnóstwo właściwości

Zdrowie

Niezwykłe działanie miodu z dodatkiem soli himalajskiej

Czytaj więcej >
Dieta - co jeść?

Zdrowie

Jadłospis 14-dniowej diety japońskiej

Czytaj więcej >
Sok z ziemniaka może Cię zaskoczyć

Zdrowie

Niezwykłe zalety picia soku z ziemniaka

Czytaj więcej >