Grillowana kukurydza
pixabay.com

Kukurydza z grilla

Grill to dla większości z nas coś więcej niż tylko smaczny posiłek na świeżym powietrzu. To również, a może przede wszystkim, spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, podziwianie pięknych okoliczności przyrody, wspólna zabawa i miło spędzony czas. Oprócz mięsa, grillujemy również warzywa, na przykład ziemniaki, cukinie i pomidory. A co powiecie na grillowaną kukurydzę? Jest smaczna, aromatyczna i kolorowa. Idealnie nada się jako dodatek do mięs, ale równie dobrze smakuje samodzielnie.

Grillowanie - narodowy sport Polaków


66 proc. Polaków deklaruje, że grilluje w każdy ciepły weekend. Socjologowie wskazują nawet na istnienie polskiej kultury grillowej. Niektórzy żartują, że jest to nasz ulubiony sport narodowy. Jedno jest pewne - wraz z nadejściem ciepłych dni łąki, ogrody i działki wypełnią się zapachem dymu prosto z pieczonych na ogniu warzyw i kiełbasek, a półki w supermarketach zapełnią się przenośnymi grillami, węglem drzewnym i różnymi przysmakami na ruszt. Grill to dla większości z nas coś więcej niż tylko smaczny posiłek na świeżym powietrzu. To również, a może przede wszystkim, spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, podziwianie pięknych okoliczności przyrody, wspólna zabawa i miło spędzony czas. Dlaczego Polacy tak bardzo kochają grillować? Po pierwsze, ciepłych, słonecznych dni nie jest u nas zbyt wiele, dlatego staramy się wykorzystać je maksymalnie. Grill jest więc świetną wymówką, aby w końcu wyjść z domu i spotkać się z przyjaciółmi i nacieszyć słońcem. Po drugie, kochamy przebywać na łonie natury i poznawać nowe miejsca. Po trzecie, smak grillowanych potraw ma w sobie coś niezwykłego. Może to wspomnienie naszych wakacji, a może aromat dobrze przyrządzonego mięsa.


Co najczęściej grillujemy?


Weekendowy relaks, grill w ogrodzie, dobre jedzenie, czas spędzony z przyjaciółmi i rodziną. W porównaniu do innych krajów grillujemy bardzo dużo, ale nie jesteśmy mistrzami w różnorodności przyrządzanych na ruszcie potraw. Od lat niezmiennie prym wiodą kiełbaski, drugie miejsce zajmuje karkówka, a trzecie pieczone ziemniaczki i warzywne szaszłyki. Dania grillowe często zastępują nam tradycyjne obiady, są bardzo pożywne i szybkie w przygotowaniu.


Grillowana kukurydza - przepis

Sposób 1. Grillowanie w liściach okrywających


Kukurydzę grillujemy w kolbach. Samych ziaren nie powinno wystawiać się bezpośrednio na działanie wysokich temperatur.

Aby zapobiec spieczeniu się kukurydzy, należy zostawić część liści okrywających kolbę z ziarnami kukurydzy. Dzięki temu spieką się jedynie niejadalne liście, a sama kukurydza będzie w środku miękka i aromatyczna. Podczas płukania kukurydzy pod bieżącą wodą trzeba pamiętać, aby dokładnie wyczyściliśmy kukurydzę.

Ziarna kukurydzy solimy i smarujemy odrobiną masła. Możemy dodać również inny zioła lub czosnek.

Grillujemy przez około 20-30 minut. I gotowe!

Sposób 2. Grillowanie w folii aluminiowej

Innym sposobem ochrony ziaren kukurydzy przed zwęgleniem jest grillowanie jej w folii aluminiowej. Wtedy całkowicie odrywamy liście, myjemy warzywo i gotujemy w wodzie przez kilka minut. Przyprawiamy solą i masłem tak, jak w przypadku kolby grillowanej w liściach.

Każdą kukurydzę z osobna zawijamy w folię i układamy na ruszcie na około 10 minut.

Czy można grillować kukurydzę bezpośrednio na ruszcie bez liści osłaniających lub folii?

Tak, ale trzeba być bardzo ostrożnym. Najlepiej na początku podgotować ją kilka minut w wodzie, a dopiero później podpiec na grillu. Pilnujemy, aby ruszt nie był zbytnio rozgrzany i co chwilę obracamy, aby nie przypiekła się zbyt mocno.

Jakie warzywa najlepiej grillować?

Choć grill w Polsce najczęściej kojarzy się z kiełbasą i karkówką, warto trochę go urozmaicić i do pieczonego mięsa dodać kolorowe grillowane warzywa. To również idealna opcja dla wegetarian, którzy chcą wziąć udział we wspólnym grillu. Jakie warzywa najlepiej nadają się na grilla? Jest to między innymi cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki, cebula, szparagi, ziemniaki, pomidory, groszek, kapusta czy marchewka. Aby warzywa nie przywarły do rusztu, posmaruj je olejem (na przykład masłem lub oliwą z czosnkiem). Dodatkowo oprósz je solą pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Pamiętaj również o natłuszczeniu samego rusztu i regularnym obracaniu grillowanych warzyw. Jeśli chcesz mieć pewność, że warzywa się nie spalą, podobnie jak w przypadku kukurydzy, możesz użyć folii aluminiowej. Pamiętaj, że w przypadku każdego z warzyw czas grillowania jest różny. Takie warzywa smakują wyśmienicie od razu po przygotowaniu, ale jeśli jakieś zostaną, później możesz dodać do nich bulion i przygotować kremową zupę.

Smacznego!

Następny artykuł