Smakosze.pl Porady Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich?
canva/sitriel

Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich?

26 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kluski śląskie są popularne nie tylko na Śląsku. Chętnie jada je cała Polska i większość z nas, gdy do wyboru będzie mieć właśnie kluski i ziemniaki, to wybierze te pierwsze. A wiesz jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Z jakich zawsze się udają i wychodzą najsmaczniejsze? Posłuchaj naszych podpowiedzi.

Smakowi klusek śląskich trudno się oprzeć. Szczególnie gdy zaserwuje się je z gulaszem czy roladą wołową. Bo oczywiście najlepsze są w zestawie z mięsnym sosem. Jednak dobrze też smakują polane masłem czy zrumienioną na oleju cebulką.

Tajemnicą udanych klusek śląskich są odpowiednio dobrane ziemniaki i oczywiście przepis, według którego je przyrządzamy. Ważna jest proporcja mąki do ziemniaków, bo gdy jest jej za dużo, będą zbyt twarde, a gdy za mało mogą się rozpadać.

Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich?

Na kluski śląskie najlepsze są tzw. mączyste ziemniaki, czyli takie, które zawierają najwięcej skrobi. Są one fachowo określane typem C. Do tego typu ziemniaków należą odmiany m.in.: Ibis, Gracja, Bryza, Tajfun, Bursztyn.

Ten rodzaj ziemniaków sprawdzi się też w innych potrawach. Z mączystych ziemniaków przygotujesz też smaczne kopytka i pyzy, a także udaną babę ziemniaczaną.

Przepis na kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • mąka ziemniaczana

  • sól

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, dokładnie wytłucz lub przepuść przez praskę, wystudź.

Ziemniaki przełóż do miski, uformuj z nich kształtną półkulę. Przekrój ją na 4 równe części i wyjmij jedną część ziemniaków. W jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.

Dodaj odłożone ziemniaki i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na kilka części. Z każdej uformuj wałek, pokrój go na kawałki, uformuj z nich kulki. W każdej zrób palcem wgłębienie.

W garnku zagotuj wodę, posól ją, wrzuć kluski. Gotuj je ok. 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na wołową roladę i modrą kapustę , które na Śląsku serwuje się z kluskami śląskimi. Sprawdź też , jak przygotować kopytka .

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/grapix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ofeminin, gotowanie.onet Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy