Prosty przepis krok po kroku na kultowe kopytka
Kopytka czy leniwe? Niektórzy smakosze mają problem z ich rozróżnieniem. Specjał widoczny na zdjęciu to kultowe kopytka. Danie można z łatwością przyrządzić w domowym zaciszu. Prośby o dokładkę są pewne.
Smakowite kopytka potrafią wywołać szczery zachwyt nawet u najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów. Nie bez powodu tak często goszczą one na naszych stołach. Jak przygotować idealne kopytka?
Wyborne kopytka są proste w przygotowaniu
Nie da się ukryć, że kopytka zaliczają się do klasyków naszej rodzimej kuchni. Wyglądem potrafią one do złudzenia przypominać kluski leniwe. Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na to słodkie danie.
Dziś wypróbujemy niezawodny przepis na kopytka. Ziemniaczany specjał przygotujemy w mgnieniu oka. Każdy powinien sobie poradzić z tą recepturą. Jakie składniki będą nam potrzebne?
1 kg ziemniaków
200 g mąki
jajko
5 g soli
Prosty przepis na klasyczne kopytka
Na początku ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o tym, jak zrobić to w prawidłowy sposób. Gotowe ziemniaki odcedzamy i ubijamy lub przeciskamy przez praskę.
Ostudzoną masę ziemniaczaną wzbogacamy o przesianą mąkę, jajko oraz sól. Całość mieszamy tak, aby uzyskać jednolite ciasto. Wykładamy je na blat oprószony mąką i dzielimy na sześć części.
Każdą porcję ciasta formujemy w cienkie wałeczki o grubości podobnej do kciuka. Lekko je spłaszczamy i tniemy na kawałki o szerokości 2 cm. Kopytka umieszczamy partiami w osolonym wrzątku.
Nasze kopytka powinny być gotowe po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Specjał z pewnością momentalnie zniknie z talerzy. Warto serwować je razem z sosem grzybowym lub gulaszem.
Canva / Bartosz Luczak