Smakosze.pl

Canva / revenaif

Prosty przepis krok po kroku na kultowe kopytka

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Kopytka czy leniwe? Niektórzy smakosze mają problem z ich rozróżnieniem. Specjał widoczny na zdjęciu to kultowe kopytka. Danie można z łatwością przyrządzić w domowym zaciszu. Prośby o dokładkę są pewne.

Smakowite kopytka potrafią wywołać szczery zachwyt nawet u najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów. Nie bez powodu tak często goszczą one na naszych stołach. Jak przygotować idealne kopytka?

Wyborne kopytka są proste w przygotowaniu

Nie da się ukryć, że kopytka zaliczają się do klasyków naszej rodzimej kuchni. Wyglądem potrafią one do złudzenia przypominać kluski leniwe. Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na to słodkie danie .

Dziś wypróbujemy niezawodny przepis na kopytka. Ziemniaczany specjał przygotujemy w mgnieniu oka. Każdy powinien sobie poradzić z tą recepturą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg ziemniaków

  • 200 g mąki

  • jajko

  • 5 g soli

Prosty przepis na klasyczne kopytka

Na początku ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o tym, jak zrobić to w prawidłowy sposób . Gotowe ziemniaki odcedzamy i ubijamy lub przeciskamy przez praskę.

Ostudzoną masę ziemniaczaną wzbogacamy o przesianą mąkę, jajko oraz sól. Całość mieszamy tak, aby uzyskać jednolite ciasto. Wykładamy je na blat oprószony mąką i dzielimy na sześć części.

Każdą porcję ciasta formujemy w cienkie wałeczki o grubości podobnej do kciuka. Lekko je spłaszczamy i tniemy na kawałki o szerokości 2 cm. Kopytka umieszczamy partiami w osolonym wrzątku.

Nasze kopytka powinny być gotowe po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Specjał z pewnością momentalnie zniknie z talerzy. Warto serwować je razem z sosem grzybowym lub gulaszem.

Kopytka
Kopytka

Canva / Bartosz Luczak

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >