Smakosze.pl
Kultowe kopytka ziemniaczane

Canva / revenaif

Prosty przepis krok po kroku na kultowe kopytka

13 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kopytka czy leniwe? Niektórzy smakosze mają problem z ich rozróżnieniem. Specjał widoczny na zdjęciu to kultowe kopytka. Danie można z łatwością przyrządzić w domowym zaciszu. Prośby o dokładkę są pewne.

Smakowite kopytka potrafią wywołać szczery zachwyt nawet u najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów. Nie bez powodu tak często goszczą one na naszych stołach. Jak przygotować idealne kopytka?

Wyborne kopytka są proste w przygotowaniu

Nie da się ukryć, że kopytka zaliczają się do klasyków naszej rodzimej kuchni. Wyglądem potrafią one do złudzenia przypominać kluski leniwe. Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na to słodkie danie.

Dziś wypróbujemy niezawodny przepis na kopytka. Ziemniaczany specjał przygotujemy w mgnieniu oka. Każdy powinien sobie poradzić z tą recepturą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg ziemniaków

  • 200 g mąki

  • jajko

  • 5 g soli

Prosty przepis na klasyczne kopytka

Na początku ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o tym, jak zrobić to w prawidłowy sposób. Gotowe ziemniaki odcedzamy i ubijamy lub przeciskamy przez praskę.

Ostudzoną masę ziemniaczaną wzbogacamy o przesianą mąkę, jajko oraz sól. Całość mieszamy tak, aby uzyskać jednolite ciasto. Wykładamy je na blat oprószony mąką i dzielimy na sześć części.

Każdą porcję ciasta formujemy w cienkie wałeczki o grubości podobnej do kciuka. Lekko je spłaszczamy i tniemy na kawałki o szerokości 2 cm. Kopytka umieszczamy partiami w osolonym wrzątku.

Nasze kopytka powinny być gotowe po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Specjał z pewnością momentalnie zniknie z talerzy. Warto serwować je razem z sosem grzybowym lub gulaszem.

Kopytka

Kopytka

Canva / Bartosz Luczak

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >