Smakosze.pl Przepisy Jakub Kuroń zdradził sekretny przepis babci Jadzi na zupę warzywną z wędzonymi żeberkami. Co za smak
canva/Sviatlana Barchan

Jakub Kuroń zdradził sekretny przepis babci Jadzi na zupę warzywną z wędzonymi żeberkami. Co za smak

7 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jakub Kuroń zdradził sekretny przepis babci Jadzi na zupę z wędzonymi żeberkami. Potrawa urzeka smakiem i zaskakuje prostotą przygotowania. Będzie wprost idealna na letni obiad. Możecie ją ugotować nawet na dwa dni, bo doskonale nadaje się do odgrzewania.

Żeberka doskonale smakują duszone, pieczone lub z grilla. Stanowią też świetny dodatek do zup. Świeże czy wędzone potrafią dodać wywarowi niezwykłego smaku. Przekonajcie się o tym sami, przyrządzając zupę na żeberkach według przepisu Kuronia i babci Jadzi.

Przepis na zupę babci Jadzi na wędzonych żeberkach

Składniki:

  • 30 dag wędzonych żeberek wieprzowych

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 marchewki

  • kawałek selera

  • 1 pietruszka

  • 10 dag wędzonego boczku

  • 1 cebula

  • pół małej główki kapusty

  • 4-5 ziemniaków

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy babci Jadzi

Żeberka opłucz, pokrój na kawałki, włóż do garnka. Zalej ok. 2 l zimnej wody, dodaj listki laurowe i ziarna ziela. Zagotuj, gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut.

Marchewki, seler i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki, dodaj do zupy. Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni.

Na wytopiony tłuszcz wsyp posiekaną cebulę, zeszklij ją. Boczek i cebulę dodaj do zupy. Kapustę oczyść, poszatkuj. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Kapustę i ziemniaki dodaj do zupy. Wsyp też trochę soli.

Gotuj całość na niedużym ogniu, do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy i całość gotuj jeszcze 2 minuty. Zupę dopraw solą i pieprzem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na żeberka z grilla , a także na żeberka gotowane .

żeberka
canva/jackstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy