Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żeberka wieprzowe gotowane. Nikt im się nie oprze. Prośby o dokładkę są pewne
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.03.2022 01:00

Żeberka wieprzowe gotowane. Nikt im się nie oprze. Prośby o dokładkę są pewne

Żeberka wieprzowe gotowane
canva/arfo

Żeberka wieprzowe gotowane w aromatycznym sosie własnym z cebulką, rozmarynem i sosem czosnkowym to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest soczyste i tak delikatne i miękkie, że z łatwością odchodzi od kostek. Poznaj przepis na żeberka wieprzowe gotowane.

Gotowane żeberka wieprzowe to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Soczyste, miękkie żeberka w gęstym sosie, który powstał z mięsnego aromatu i cebuli, smakują wybornie. Sos doprawiam sosem sojowym i suszonym rozmarynem, moim zdaniem to połączenie daje genialny smak.

Do żeberek podaję ziemniaki gotowane lub ziemniaki w formie kremowego puree. Buraczki z chrzanem lub ogórki kiszone doskonale podkreślają smak gotowanego, soczystego mięsa. Świetnie sprawdzi się również gotowana kapusta lub potrawka z marchewki, pietruszki i selera.

Jeśli z obiadu zostanie Ci puree, nie wyrzucaj go- tu dowiesz się, co zrobić z puree z ziemniaków z poprzedniego dnia. Nie marnujmy jedzenia, wykorzystajmy je w pełni.

Przepis na żeberka wieprzowe gotowane

Składniki na 4-5 porcji:

  • 700 g żeberek wieprzowych

  • 2 cebule

  • liść laurowy

  • 4 ziarna ziela anielskiego

  • szczypta rozmarynu

  • sos sojowy do smaku

  • sól pieprz do smaku

  • 3,5 szklanki wody

  • 2 łyżki oleju roślinnego

Jak zrobić żeberka wieprzowe gotowane?

Żeberka umyj, osusz, dopraw solą, pieprzem i obsmaż na oleju na złoty kolor, następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie, podsmaż jeszcze chwilę, następnie wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut.

Posiekana cebula biała

Źródło zdjęcia: canva/jatrax Cebulę pokrój w piórka, dodaj do żeberek i gotuj kolejne 20-30 minut, żeby i cebula i mięso były idealnie miękkie. Danie dopraw do smaku sosem sojowym, rozmarynem i pieprzem, smacznego.