Smakosze.pl

canva/arfo

Żeberka wieprzowe gotowane. Nikt im się nie oprze. Prośby o dokładkę są pewne

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Żeberka wieprzowe gotowane w aromatycznym sosie własnym z cebulką, rozmarynem i sosem czosnkowym to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest soczyste i tak delikatne i miękkie, że z łatwością odchodzi od kostek. Poznaj przepis na żeberka wieprzowe gotowane.

Gotowane żeberka wieprzowe to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Soczyste, miękkie żeberka w gęstym sosie, który powstał z mięsnego aromatu i cebuli, smakują wybornie. Sos doprawiam sosem sojowym i suszonym rozmarynem, moim zdaniem to połączenie daje genialny smak.

Do żeberek podaję ziemniaki gotowane lub ziemniaki w formie kremowego puree . Buraczki z chrzanem lub ogórki kiszone doskonale podkreślają smak gotowanego, soczystego mięsa. Świetnie sprawdzi się również gotowana kapusta lub potrawka z marchewki, pietruszki i selera.

Jeśli z obiadu zostanie Ci puree, nie wyrzucaj go- tu dowiesz się, co zrobić z puree z ziemniaków z poprzedniego dnia . Nie marnujmy jedzenia, wykorzystajmy je w pełni.

Przepis na żeberka wieprzowe gotowane

Składniki na 4-5 porcji:

  • 700 g żeberek wieprzowych

  • 2 cebule

  • liść laurowy

  • 4 ziarna ziela anielskiego

  • szczypta rozmarynu

  • sos sojowy do smaku

  • sól pieprz do smaku

  • 3,5 szklanki wody

  • 2 łyżki oleju roślinnego

Jak zrobić żeberka wieprzowe gotowane?

Żeberka umyj, osusz, dopraw solą, pieprzem i obsmaż na oleju na złoty kolor, następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie, podsmaż jeszcze chwilę, następnie wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut.

Posiekana cebula biała

Źródło zdjęcia: canva/jatrax Cebulę pokrój w piórka, dodaj do żeberek i gotuj kolejne 20-30 minut, żeby i cebula i mięso były idealnie miękkie. Danie dopraw do smaku sosem sojowym, rozmarynem i pieprzem, smacznego.

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >