Jarskie gołąbki z kaszą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia. Pyszny obiad bez mięsa
Jarskie gołąbki to pomysł na pyszny, prosty obiad dla całej rodziny. Farsz na gołąbki z kaszy, marchewki, pieczarek zawinięty w liście młodej kapusty smakują wybornie. Do gołąbków podaj sos pomidorowy lub pieczarkowy, a błyskawicznie znikną z talerzy.
Farsz na gołąbki możemy przygotować na wiele sposobów. Jarskie gołąbki będą jednak najsmaczniejsze, kiedy ugotujemy je z farszem z kaszy gryczanej, marchewki, pieczarek i innych dodatków. Farsz jest doskonale doprawiony i bardzo aromatyczny, jarskie gołąbki posmakują nawet największym miłośnikom mięsa.
Sekretem doskonałego smaku jest przesmażenie warzyw i natki pietruszki z kaszą, następnie duszenie w bulionie warzywnym. Prawdziwy bulion odgrywa w przepisie bardzo ważną rolę, nie dolewajmy więc do kaszy ani wody, ani wywaru z kostki rosołowej, ponieważ farsz nie będzie już tak smaczny.
Liście młodej kapusty sparzysz błyskawicznie, wystarczy, że pogotujesz je przez pół minuty w osolonej wodzie. Liście po sparzeniu ostudź i odstaw na czas przygotowywania farszu. Farsz z kapustą muszą się jeszcze gotować pod przykryciem przez około 20 minut, wtedy gołąbki będą idealnie miękkie i delikatne.
Przepis na wyśmienite, jarskie gołąbki z młodej kapusty. Sekretem jest farsz z kaszy i pieczarek
Składniki na 2- 3 porcje:
-
6 liści młodej kapusty
-
1 l bulionu warzywnego
-
2 woreczki białej kaszy gryczanej
-
marchewka
-
4 duże pieczarki
-
łyżka masła
-
łyżka oliwy z oliwek
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
natka pietruszki
-
łyżeczka papryki mielonej słodkiej
-
szczypta tymianku suszonego
-
sól, pieprz
Jak zrobić jarskie gołąbki z młodej kapusty z kaszą i pieczarkami? Będą gotowe błyskawicznie
Liście kapusty włóż do garnka, zalej wrzącą, osoloną wodą, przykryj pokrywką i wyjmij po 30 sekundach, osusz.
Przygotuj warzywa: posiekaj cebulę, zetrzyj na tarce pieczarki i marchewkę, posiekaj natkę pietruszki. Zeszklij na maśle drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj marchewkę, pokrojone pieczarki, oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i smaż kilka minut.
Na patelnię wlej oliwę, wsyp surową kaszę, przesmaż z posiekaną natką pietruszki i koncentratem pomidorowym, następnie wlej bulion, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały wywar.
Przygotowany farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną. Farsz wykładaj na sparzone liście kapusty, następnie przełóż do garnka i gotuj kolejne 15 minut. Jarskie gołąbki będą smakować rewelacyjnie z sosem pomidorowym lub sosem pieczarkowym , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Cytrynowiec cioci Ali. Orzeźwiające ciasto bez pieczenia w sam raz na lato
-
Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może zaskoczyć
-
Grecki sposób na mizerię nie ma sobie równych. Takiej jeszcze nie jedliście
Źródło: kuron.com.pl