Jarskie krokiety z kaszy gryczanej bez zawijania. W sam raz na obiad
Krokiety z kaszy gryczanej są pomysłem na pyszny i pożywny obiad, bez ciasta naleśnikowego, bez zawijania i bez grama mięsa. Do krokietów potrzebujemy świeżych lub mrożonych grzybów, żółtego sera, cebuli i kilku podstawowych składników.
Zwykle krokiety przygotowujemy z kapustą lub mięsem. Farsz zawijamy w upieczone, wytrawne naleśniki, obtaczamy w jajkach, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Krokiety z kaszy gryczanej to krokiety, które przygotujemy o wiele szybciej, a ich smak zachwyci całą rodzinę.
Do krokietów z kaszy gryczanej wykorzystajmy świeże lub mrożone grzyby leśne. Mrożonkę wyjmijmy wcześniej z zamrażalnika, żeby rozmroziła się w temperaturze pokojowej. Do przygotowania krokietów możemy ewentualnie wykorzystać pieczarki, jednak wtedy danie nie będzie tak aromatyczne.
Grzyby do krokietów z kaszy gryczanej nie przesmażamy od razu z cebulą i czosnkiem. Na początku gotujemy je w całości, dopiero później siekamy i chwilę obsmażamy. Nie wylewamy wody z grzybów- w tej samej wodzie ugotujemy kaszę.
Krokiety z kaszy gryczanej bez zawijania. W sam raz na szybki obiad
Składniki:
-
300 g kaszy gryczanej
-
200 g leśnych grzybów świeżych lub mrożonych
-
3 łyżki startego sera żółtego
-
mała, czerwona cebula
-
ząbek czosnku
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
2 jajka
-
masło
-
bułka tarta do panierowania
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić krokiety bez zawijania z kaszą i suszonymi grzybami? Krokiety zachwycają smakiem
Grzyby umyj, włóż w całości do garnka, zalej wodą i gotuj 30 minut, następnie odcedź i drobno posiekaj. Kaszę wsyp do gęstego sita i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą, następnie włóż do garnka, wlej wodę i wodę z gotowania grzybów w proporcji 1 miarka kaszy i 2 miarki wody.
Do garnka dodaj łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu i łyżeczkę masła, gotuj na małym ogniu do miękkości. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż chwilę.
Na patelnię dodaj posiekane grzyby, posiekaną natkę pietruszki, całość oprósz solą, pieprzem i przemieszaj, odstaw. Ugotowaną, przestudzoną kaszę włóż do większej miski, dodaj potrawkę z cebuli i grzybów, żółty ser i dokładnie wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki.
Z przygotowanej masy uformuj krokiety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor . Krokiety możesz podać bez żadnych dodatków, możesz ugotować do nich domowy barszcz czerwony , sos pomidorowy lub aromatyczny sos grzybowy , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wcale nie poranek. Podano, kiedy najlepiej pić kawę, zaskoczenie gwarantowane
-
Błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana. Z zaledwie kilku składników wyczarujesz smakowity obiad
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama