Smakosze.pl Przepisy Jednogarnkowe bitki z kurczaka w kremowym sosie smakują jak ze snu. 1 składnik nadaje wyjątkowego aromatu
canva/ola_p, Getty Images Signature

Jednogarnkowe bitki z kurczaka w kremowym sosie smakują jak ze snu. 1 składnik nadaje wyjątkowego aromatu

8 sierpnia 2022

Dobre bitki z kurczaka posmakują wielu smakoszom. Przyrządzone z delikatnym sosem koperkowym mięso będzie soczyste i pełne aromatu — w sam raz na obiad dla całej rodziny. Koniecznie spróbujcie.

Bitki z kurczaka w sosie koperkowym przyrządzicie sprawnie i szybko. D elikatne duszone mięso dzięki starannie dobranym przyprawom smakuje wyśmienicie i jest niezwykle aromatyczne. Mało kto mu się oprze.

Przepis na smakowite bitki z kurczaka w sosie koperkowym

Składniki:

  • 400-500 g filetu kurczaka

  • 1 średnia cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 200 ml śmietany 12%

  • 100 ml bulionu lub wody

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • po pół łyżeczki słodkiej papryka i przyprawy curry

  • 1 pęczek koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • oleju rzepakowy do smażenia

Jak przygotować smaczne bitki z kurczaka? Nie zapomnijcie o sosie koperkowym

Filety z kurczaka rozcinamy na mniejsze kawałki. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem, korzystając z gładkiej strony narzędzia. Mięso dokładnie pokrywamy przyprawami w proszku, czyli curry, papryką, solą i pieprzem. Odkładamy na 30 minut do zamarynowania.

Po tym czasie obtaczamy kawałki kurczaka w mące pszenne i zrumieniamy na dobrze rozgrzanym oleju. Przenosimy je na talerz. Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na tej samej patelni, na której podsmażaliśmy mięso, uprzednio dodając nieco tłuszczu.

Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlewamy bulion oraz śmietanę. Mieszamy składniki i wkładamy podsmażone mięso. Dusimy całość przez 20 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy posiekany koperek. Danie podajemy z ziemniakami i wybraną surówką.

Po inne pomysły na mięsne posiłki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić aromatyczne kotlety schabowe . Z tego natomiast dowiecie się jak zrobić doskonałe kotlety mielone w piekarniku .

Bitki z kurczaka są pyszne
canva/Sebalos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy