Smakosze.pl
gołąbki po kaszubsku

canva/peredniankina

Przepis na gołąbki po kaszubsku. Ich sekret tkwi w wyjątkowym farszu

9 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Przedstawiamy przepis na gołąbki po kaszubsku. Ich sekret tkwi w wyjątkowym farszu, który stanowi w zasadzie całe gołąbki. Kaszubskich gołąbków nie zawija się w liście kapusty, tylko posiekane warzywo miesza się z mielonym mięsem i kilkoma składnikami, a z masy formuje się duże kotlety. Bez zbędnego parzenia liści kapusty i zawijania.

Gołąbki w liściach kapusty lubią chyba wszyscy, tylko sporo przy nich pracy. Kapustę trzeba bowiem najpierw sparzyć, by uelastycznić jej liście, a potem zawinąć w nie farsz. Przyrządzenie klasycznych gołąbków wymaga więc trochę czasu i zręczności.

Ekspresowy makaron z pieczonym serem feta i pomidorami. Hit internetu, który obowiązkowo trzeba znać

Ekspresowy makaron z pieczonym serem feta i pomidorami. Hit Internetu, który obowiązkowo trzeba znać

CZYTAJ DALEJ

Tym, którzy chcą przygotować gołąbki szybciej i bez problemów polecamy gołąbki po kaszubsku. Farsz do nich, a w zasadzie całe gołąbki robi się nie tylko z mielonego mięsa, ale też marchewki, pietruszki, cebuli i posiekanej kapusty. Uformowane gołąbki, które wyglądają niczym mielone kotlety, obsmaża się, a potem dusi w sosie pomidorowym. Proste, prawda?

Przygotowanie gołąbków po kaszubsku

Składniki:

  • 2 cebule

  • olej

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1/2 główki młodej kapusty lub kapusty włoskiej

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 2/3 szklanki tartej bułki

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • mąka do obtoczenia

  • 2 szklanki bulionu

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie farszu na gołąbki po kaszubsku

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju, przestudź. Marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Kapustę oczyść, drobno poszatkuj.

Przygotowane warzywa, jajka i tartą bułkę dodaj do mielonego mięsa. Wyrób masę, dopraw ją do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Z masy na gołąbki formuj spore kotlety. Każdy obtocz w mące. Gołąbki obsmaż na patelni z olejem.

W garnku zagotuj bulion. Dodaj do niego przecier pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Mąkę lekko zrumień na maśle, rozprowadź częścią płynu, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj.

Do przygotowanego sosu włóż obsmażone gołąbki. Gotuj je na niedużym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na gołąbki z mięsem i kalafiorem, a także na gołąbki z ziemniakami i twarogiem.

poszatkowana kapusta

canva/Ikostudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >