Nie ma nic smaczniejszego soczyste kotlety mielone. Babcia Stasia wiedziała o tym doskonale i do mięsnej masy dodawała podsmażone pieczarki. Dzięki nim danie ma wspaniałą konsystencję i obłędnie smakuje. Koniecznie wypróbujecie — jeszcze nie raz przyrządzicie.
Soczyste kotlety mielone z dodatkiem pieczarek będą nie lada gratką dla amatorów dań z grzybami. Kompozycja mięsa wieprzowego urozmaicona aromatycznym dodatkiem i odrobiną pomidorów zachwyca teksturą i bogatym smakiem. Skusicie się na taką odmianę klasyki?
Zetrzyj na tarce oprócz ziemniaków i cebuli 1 wyrazisty dodatek. Placki ziemniaczane wyjdą 100 razy lepiej
CZYTAJ DALEJPrzepis na soczyste kotlety mielone babci Stasi
Składniki:
750 g wieprzowego mięsa mielonego
250 g świeżych pieczarek
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
2 jaja klasy M
1 bułka kajzerka
około pół szklanki mleka
25 g koncentratu pomidorowego lub gęstego ketchupu
pół łyżeczki słodkiej papryki, najlepiej wędzonej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
pół łyżeczki soli
olej rzepakowy do smażenia
bułka tarta do obtaczania kotletów
Jak przygotować soczyste kotlety mielone z pieczarkami? Babcia Stasia zna niezawodny sposób
Bułkę umieszczamy w miseczce i zalewamy ją mlekiem. Odstawiamy na bok, by nieco zmiękła. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę.
Pod koniec dodajemy rozdrobnione grzyby i smażymy dalej do czasu, aż się zredukują. Mięso mielone umieszczamy w większej misce. Łączymy je z przestudzoną zawartością patelni, po czym wbijamy jajka.
Dodajemy jeszcze odciśniętą z mleka, miękką bułkę, koncentrat pomidorowy oraz paprykę, sól i pieprz. Wyrabiamy masę i formujemy owalne, lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy na większej ilości oleju po kilka minut na stronę. Niech będą zanurzone w tłuszczu przynajmniej na 1/3 wysokości. Po zrumienieniu osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Smacznego.
Jeśli nie macie pod ręką świeżych pieczarek, nic straconego. Soczyste kotlety mielone możecie przygotować również na kilka innych sposobów. Wypróbujcie np. dodatek majonezu czy śmietany. Zachwyty rodziny gwarantowane.
canva/Hallgerd
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: