Smakosze.pl
Kotlety mielone jak u babci

canva/Yana Gayvoronskaya

Obłędnie soczyste kotlety mielone z pieczarkami. Babciny przepis jest niezawodna

9 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nie ma nic smaczniejszego soczyste kotlety mielone. Babcia Stasia wiedziała o tym doskonale i do mięsnej masy dodawała podsmażone pieczarki. Dzięki nim danie ma wspaniałą konsystencję i obłędnie smakuje. Koniecznie wypróbujecie — jeszcze nie raz przyrządzicie.

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem pieczarek będą nie lada gratką dla amatorów dań z grzybami. Kompozycja mięsa wieprzowego urozmaicona aromatycznym dodatkiem i odrobiną pomidorów zachwyca teksturą i bogatym smakiem. Skusicie się na taką odmianę klasyki?

Zetrzyj na tarce oprócz ziemniaków i cebuli 1 wyrazisty dodatek. Placki ziemniaczane wyjdą 100 razy lepiej

Zetrzyj na tarce oprócz ziemniaków i cebuli 1 wyrazisty dodatek. Placki ziemniaczane wyjdą 100 razy lepiej

CZYTAJ DALEJ

Przepis na soczyste kotlety mielone babci Stasi

Składniki:

  • 750 g wieprzowego mięsa mielonego

  • 250 g świeżych pieczarek

  • 1 mała cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2 jaja klasy M

  • 1 bułka kajzerka

  • około pół szklanki mleka

  • 25 g koncentratu pomidorowego lub gęstego ketchupu

  • pół łyżeczki słodkiej papryki, najlepiej wędzonej

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

  • pół łyżeczki soli

  • olej rzepakowy do smażenia

  • bułka tarta do obtaczania kotletów

Jak przygotować soczyste kotlety mielone z pieczarkami? Babcia Stasia zna niezawodny sposób

Bułkę umieszczamy w miseczce i zalewamy ją mlekiem. Odstawiamy na bok, by nieco zmiękła. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę.

Pod koniec dodajemy rozdrobnione grzyby i smażymy dalej do czasu, aż się zredukują. Mięso mielone umieszczamy w większej misce. Łączymy je z przestudzoną zawartością patelni, po czym wbijamy jajka.

Dodajemy jeszcze odciśniętą z mleka, miękką bułkę, koncentrat pomidorowy oraz paprykę, sól i pieprz. Wyrabiamy masę i formujemy owalne, lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej.

Smażymy na większej ilości oleju po kilka minut na stronę. Niech będą zanurzone w tłuszczu przynajmniej na 1/3 wysokości. Po zrumienieniu osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Smacznego.

Jeśli nie macie pod ręką świeżych pieczarek, nic straconego. Soczyste kotlety mielone możecie przygotować również na kilka innych sposobów. Wypróbujcie np. dodatek majonezu czy śmietany. Zachwyty rodziny gwarantowane.

Soczyste kotlety mielone babci Stasi są doskonałe

canva/Hallgerd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >