Smakosze.pl

canva/Yana Gayvoronskaya

Obłędnie soczyste kotlety mielone z pieczarkami. Babciny przepis jest niezawodna

9 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nie ma nic smaczniejszego soczyste kotlety mielone. Babcia Stasia wiedziała o tym doskonale i do mięsnej masy dodawała podsmażone pieczarki. Dzięki nim danie ma wspaniałą konsystencję i obłędnie smakuje. Koniecznie wypróbujecie — jeszcze nie raz przyrządzicie.

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem pieczarek będą nie lada gratką dla amatorów dań z grzybami. Kompozycja mięsa wieprzowego urozmaicona aromatycznym dodatkiem i odrobiną pomidorów zachwyca teksturą i bogatym smakiem. Skusicie się na taką odmianę klasyki?

Przepis na soczyste kotlety mielone babci Stasi

Składniki:
  • 750 g wieprzowego mięsa mielonego

  • 250 g świeżych pieczarek

  • 1 mała cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2 jaja klasy M

  • 1 bułka kajzerka

  • około pół szklanki mleka

  • 25 g koncentratu pomidorowego lub gęstego ketchupu

  • pół łyżeczki słodkiej papryki, najlepiej wędzonej

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

  • pół łyżeczki soli

  • olej rzepakowy do smażenia

  • bułka tarta do obtaczania kotletów

Jak przygotować soczyste kotlety mielone z pieczarkami? Babcia Stasia zna niezawodny sposób

Bułkę umieszczamy w miseczce i zalewamy ją mlekiem. Odstawiamy na bok, by nieco zmiękła. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę.

Pod koniec dodajemy rozdrobnione grzyby i smażymy dalej do czasu, aż się zredukują. Mięso mielone umieszczamy w większej misce. Łączymy je z przestudzoną zawartością patelni, po czym wbijamy jajka.

Dodajemy jeszcze odciśniętą z mleka, miękką bułkę, koncentrat pomidorowy oraz paprykę, sól i pieprz. Wyrabiamy masę i formujemy owalne, lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej.

Smażymy na większej ilości oleju po kilka minut na stronę. Niech będą zanurzone w tłuszczu przynajmniej na 1/3 wysokości. Po zrumienieniu osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Smacznego.

Jeśli nie macie pod ręką świeżych pieczarek, nic straconego. Soczyste kotlety mielone możecie przygotować również na kilka innych sposobów. Wypróbujcie np. dodatek majonezu czy śmietany . Zachwyty rodziny gwarantowane.

Soczyste kotlety mielone babci Stasi są doskonałe
canva/Hallgerd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]