Obłędnie soczyste kotlety mielone z pieczarkami. Babciny przepis jest niezawodna
Nie ma nic smaczniejszego soczyste kotlety mielone. Babcia Stasia wiedziała o tym doskonale i do mięsnej masy dodawała podsmażone pieczarki. Dzięki nim danie ma wspaniałą konsystencję i obłędnie smakuje. Koniecznie wypróbujecie — jeszcze nie raz przyrządzicie.
Soczyste kotlety mielone z dodatkiem pieczarek będą nie lada gratką dla amatorów dań z grzybami. Kompozycja mięsa wieprzowego urozmaicona aromatycznym dodatkiem i odrobiną pomidorów zachwyca teksturą i bogatym smakiem. Skusicie się na taką odmianę klasyki?
Przepis na soczyste kotlety mielone babci Stasi
Składniki:
750 g wieprzowego mięsa mielonego
250 g świeżych pieczarek
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
2 jaja klasy M
1 bułka kajzerka
około pół szklanki mleka
25 g koncentratu pomidorowego lub gęstego ketchupu
pół łyżeczki słodkiej papryki, najlepiej wędzonej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
pół łyżeczki soli
olej rzepakowy do smażenia
bułka tarta do obtaczania kotletów
Jak przygotować soczyste kotlety mielone z pieczarkami? Babcia Stasia zna niezawodny sposób
Bułkę umieszczamy w miseczce i zalewamy ją mlekiem. Odstawiamy na bok, by nieco zmiękła. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę.
Pod koniec dodajemy rozdrobnione grzyby i smażymy dalej do czasu, aż się zredukują. Mięso mielone umieszczamy w większej misce. Łączymy je z przestudzoną zawartością patelni, po czym wbijamy jajka.
Dodajemy jeszcze odciśniętą z mleka, miękką bułkę, koncentrat pomidorowy oraz paprykę, sól i pieprz. Wyrabiamy masę i formujemy owalne, lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy na większej ilości oleju po kilka minut na stronę. Niech będą zanurzone w tłuszczu przynajmniej na 1/3 wysokości. Po zrumienieniu osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Smacznego.
Jeśli nie macie pod ręką świeżych pieczarek, nic straconego. Soczyste kotlety mielone możecie przygotować również na kilka innych sposobów. Wypróbujcie np. dodatek majonezu czy śmietany. Zachwyty rodziny gwarantowane.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jajecznica po szwedzku. Jest obłędnie puszysta dzięki 1 sztuczce
Jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże 1 banalny patent, łatwiej się nie da
Karkówka w plastrach zachwyca soczystością i smakiem. Idealny pomysł na leniwy obiad