Jednoskładnikowe lody bananowe. Najprostszy przepis na wakacyjny smakołyk
Lody bananowe są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy kupić owoce i uzbroić się w cierpliwość, by schłodzić się tym smakowitym — i przede wszystkim zdrowym — deserem. Warto spróbować, bo bije na głowę robiony na śmietanie specjał z popularnych lodziarni.
Domowe lody bananowe są banalne w przygotowaniu. Potrzebne wam będą tylko dojrzałe banany i dobry blender , który poradzi sobie z rozdrobnieniem zmrożonego owocu. Deser zachwyci nawet dzieci, a nie będzie przesadnie słodki i tuczący. Skusicie się?
Przepis na domowe lody bananowe
Z podanych składników uzyskamy 4 porcje smakołyku.
Składniki:
-
6 większych bananów o żółtej skórce
Opcjonalne dodatki:
-
płynne masło orzechowe z kawałkami orzechów
-
bita śmietana
-
sos czekoladowy
-
pokruszone wafelki z nadzieniem waniliowym
-
świeże owoce jagodowe np. maliny czy truskawki
Przygotowanie domowych lodów bananowych:
Banany myjemy. Obieramy je ze skórki i kroimy w plasterki. Umieszczamy je w szczelnym pojemniku i zamrażamy. Ważne by podczas tego procesu do owoców nie dostała się wilgoć — wtedy lody nie będą miały idealnie jedwabistej konsystencji.
Po kilku godzinach zmrożone banany przenosimy do wysokiego pojemnika. Rozdrabniamy je na gładką masę przy pomocy blendera. Lody bananowe są gotowe. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie też proste przepisy na inne lody. W tym materiale zdradzaliśmy jak przygotować rarytas o smaku czekoladowym . Ten natomiast zawiera niezawodny patent na zrobienie smakołyku z truskawek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad
-
Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach
-
Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem
Źródło: zyciezaczynasiewkuchni.blogspot