Smakosze.pl
lody

canva/Olena Rudo

Proste i pyszne domowe lody czekoladowe z 5 składników. Zapomnij o kupnych

23 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Masz ochotę na smaczne schłodzenie? Przygotuj proste i pyszne domowe lody czekoladowe z 5 składników. Zapomnij o kupnych, gotowych produktach. Lody zrobione według naszego przepisu zawierają tylko naturalne składniki, są kremowe i ciężko przestać je jeść.

Do przygotowania domowych lodów wcale nie jest niezbędna specjalna maszynka. Tak naprawdę wystarczy zamrażarka. Przy pomocy tego urządzenia z kilku składników szybko wyczarujecie chłodzący deser. Dziś proponujemy wam lody czekoladowe z dodatkiem prawdziwej czekolady. Są aksamitne i wyjątkowo smaczne. Przekonajcie się o tym sami.

zupa z sałaty

Mało popularna, a o tej porze roku smakuje najlepiej. Zdradzamy przepis na pyszną zupę sałaciankę

CZYTAJ DALEJ

Przepis na lody czekoladowe z 5 składników

Składniki:

  • 200 g czekolady mlecznej

  • 100 g czekolady deserowej

  • 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego

  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 4 łyżki drobnego cukru

Przygotowanie domowych lodów czekoladowych

Czekoladę mleczną i deserową połam na małe kawałki. Mleko zagęszczone dobrze podgrzej w rondelku. Dodaj do niego kawałki czekolady, mieszaj, aż się rozpuszczą.

Rozpuszczoną w mleku czekoladę wystudź, a potem wstaw do lodówki, by się dobrze schłodziła.

Schłodzoną kremówkę ubij, aż zgęstnieje. Dalej ubijaj, dodając do niej po łyżce cukru. Ubijaj do czasu, aż śmietana będzie sztywna, a cukier się rozpuści.

Ubitą śmietankę dodaj do kremu czekoladowego i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką, by nie zniszczyć lekkiej struktury śmietany.

Masę przełóż do naczynia do zamrażania, zamknij. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Lody możesz co godzinę zamieszać, by nie miały kryształków lodu.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na lody truskawkowe, a także na lody bananowe.

czekolada

canva/Silberkorn

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >