Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Proste i pyszne domowe lody czekoladowe z 5 składników. Zapomnij o kupnych
Renata Materlińska
Renata Materlińska 23.06.2022 20:11

Proste i pyszne domowe lody czekoladowe z 5 składników. Zapomnij o kupnych

lody
canva/Olena Rudo

Masz ochotę na smaczne schłodzenie? Przygotuj proste i pyszne domowe lody czekoladowe z 5 składników. Zapomnij o kupnych, gotowych produktach. Lody zrobione według naszego przepisu zawierają tylko naturalne składniki, są kremowe i ciężko przestać je jeść.

Do przygotowania domowych lodów wcale nie jest niezbędna specjalna maszynka. Tak naprawdę wystarczy zamrażarka. Przy pomocy tego urządzenia z kilku składników szybko wyczarujecie chłodzący deser. Dziś proponujemy wam lody czekoladowe z dodatkiem prawdziwej czekolady. Są aksamitne i wyjątkowo smaczne. Przekonajcie się o tym sami.

Przepis na lody czekoladowe z 5 składników

Składniki:

  • 200 g czekolady mlecznej

  • 100 g czekolady deserowej

  • 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego

  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 4 łyżki drobnego cukru

Przygotowanie domowych lodów czekoladowych

Czekoladę mleczną i deserową połam na małe kawałki. Mleko zagęszczone dobrze podgrzej w rondelku. Dodaj do niego kawałki czekolady, mieszaj, aż się rozpuszczą.

Rozpuszczoną w mleku czekoladę wystudź, a potem wstaw do lodówki, by się dobrze schłodziła.

Schłodzoną kremówkę ubij, aż zgęstnieje. Dalej ubijaj, dodając do niej po łyżce cukru. Ubijaj do czasu, aż śmietana będzie sztywna, a cukier się rozpuści.

Ubitą śmietankę dodaj do kremu czekoladowego i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką, by nie zniszczyć lekkiej struktury śmietany.

Masę przełóż do naczynia do zamrażania, zamknij. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Lody możesz co godzinę zamieszać, by nie miały kryształków lodu. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na lody truskawkowe, a także na lody bananowe.

czekolada
canva/Silberkorn

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje