Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bajeczne lody truskawkowe z 3 składników. W życiu nie sięgniesz już po kupne
Renata Materlińska
Renata Materlińska 17.06.2022 22:29

Bajeczne lody truskawkowe z 3 składników. W życiu nie sięgniesz już po kupne

lody truskawkowe
canva/Almaje

Sprawdź, jak zrobić bajeczne lody truskawkowe z zaledwie trzech składników. Wystarczą ci truskawki, jogurt naturalny i mleko skondensowane. Przygotuj ten deser raz, a w życiu nie sięgniesz już po kupny. Nie ma przy nim dużo pracy, a smak nie ma sobie równych.

Choć w sklepach można kupić lody w różnych smakach i rodzajach, to jednak trudno znaleźć takie prawdziwe, bez nadmiaru chemii. Na szczęście bez problemu można zrobić lody domowe. Przepisów na nie jest bez liku, dziś jednak proponujemy lody z jogurtu, mleka skondensowanego i truskawek. Są naturalne, orzeźwiające i przepyszne.

Przepis na domowe lody truskawkowe

Składniki:

  • ok. 30 dag truskawek

  • 100 ml skondensowanego mleka słodzonego

  • 330 g gęstego jogurtu naturalnego

Przygotowanie lodów truskawkowych

Truskawki przebierz, dokładnie opłucz, osącz, usuń z nich szypułki. Truskawki umieść w kubku miksującym miksera lub wsyp je do miski i zblenduj.

Do musu truskawkowego dodaj jogurt naturalny i mleko skondensowane. Całość dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do naczynia do zamrażania i wstaw na kilka godzin do zamrażarki. W tym czasie co pół godziny wymieszaj masę, by uniknąć tworzenia się kryształków lodu.

Wskazówki:

  • Zamiast słodzonego mleka skondensowanego możesz użyć mleka niesłodzonego i dosłodzić je do smaku.

  • Lody możesz też przygotować w maszynie do lodów lub w sorbetierze. W tym drugim przypadku lody są gotowe po kilkunastu minutach mieszania. Sorbetierę wcześniej trzeba oczywiście dobrze schłodzić.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na lody śmietankowe, a także recepturę na lody bananowe.

truskawki
canva/Anastasia Zhenina z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku