Smakosze.pl Przepisy Jedwabiście kremowy sos grzybowy. Wielki przysmak z darów lasu
canva/HandmadePictures

Jedwabiście kremowy sos grzybowy. Wielki przysmak z darów lasu

6 listopada 2022

Czy wiecie, jak zrobić kremowy sos grzybowy? Pyszny i pełen aromatu dodatek bez trudu wykonacie w domu. Potrzebować będziecie tylko świeżych leśnych grzybów i kilku innych składników, które z pewnością znajdziecie w każdym sklepie. Koniecznie spróbujcie — tak aksamitny sos dawno nie gościł na waszym talerzu.

Domowy sos grzybowy jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdzi się zarówno w kombinacji z pieczonym mięsem, jak i delikatnymi kluskami ziemniaczanymi czy makaronem. Zrobienie go jest niezwykle proste i wymaga zaledwie kilku produktów.

Przepis na kremowy sos grzybowy

Składniki:

  • 1 kg leśnych grzybów np. podgrzybków lub borowików

  • 120 g masła klarowanego

  • 1 większa cebula

  • 8 ząbków czosnku

  • 400 ml śmietanki 30%

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 2-5 łyżek octu jabłkowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przyrządzić kremowy sos grzybowy? Znamy prosty przepis na ten przysmak

Zaczynamy od starannego oczyszczenia grzybów i pokrojenia ich na drobne kawałki. Cebule obieramy i siekamy. Na większej patelni topimy masło. Dusimy na nim cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wrzucamy pokrojone grzyby. Smażymy przez 20 minut , mieszając zawartość patelni od czasu do czasu. Natkę pietruszki płuczemy i siekamy. Dodajemy ja do grzybów wraz ze śmietaną i ocet jabłkowym.

Kwaśny składnik najlepiej jest wprowadzać do sosu grzybowego stopniowo, dopasowując ilość do własnych preferencji. Całość mieszamy i podgrzewamy około 3 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Wskazówka: aby sos był lżejszy, grzyby można podsmażyć na oleju rzepakowym. Jeśli dodatkowo wykorzystacie sojową lub owsianą śmietankę, uzyskacie wersję wegańską.

Wypróbujcie sos grzybowy w kombinacji z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi . Być może posmakuje wam również w towarzystwie kopytek , schabu smażonego i ulubionej surówki.

Kremowy sos grzybowy pasuje do wielu dań
canva/alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy