Jedwabiście kremowy sos grzybowy. Wielki przysmak z darów lasu
Czy wiecie, jak zrobić kremowy sos grzybowy? Pyszny i pełen aromatu dodatek bez trudu wykonacie w domu. Potrzebować będziecie tylko świeżych leśnych grzybów i kilku innych składników, które z pewnością znajdziecie w każdym sklepie. Koniecznie spróbujcie — tak aksamitny sos dawno nie gościł na waszym talerzu.
Domowy sos grzybowy jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdzi się zarówno w kombinacji z pieczonym mięsem, jak i delikatnymi kluskami ziemniaczanymi czy makaronem. Zrobienie go jest niezwykle proste i wymaga zaledwie kilku produktów.
Przepis na kremowy sos grzybowy
Składniki:
-
1 kg leśnych grzybów np. podgrzybków lub borowików
-
120 g masła klarowanego
-
1 większa cebula
-
8 ząbków czosnku
-
400 ml śmietanki 30%
-
1 pęczek natki pietruszki
-
2-5 łyżek octu jabłkowego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przyrządzić kremowy sos grzybowy? Znamy prosty przepis na ten przysmak
Zaczynamy od starannego oczyszczenia grzybów i pokrojenia ich na drobne kawałki. Cebule obieramy i siekamy. Na większej patelni topimy masło. Dusimy na nim cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wrzucamy pokrojone grzyby. Smażymy przez 20 minut , mieszając zawartość patelni od czasu do czasu. Natkę pietruszki płuczemy i siekamy. Dodajemy ja do grzybów wraz ze śmietaną i ocet jabłkowym.
Kwaśny składnik najlepiej jest wprowadzać do sosu grzybowego stopniowo, dopasowując ilość do własnych preferencji. Całość mieszamy i podgrzewamy około 3 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Wskazówka: aby sos był lżejszy, grzyby można podsmażyć na oleju rzepakowym. Jeśli dodatkowo wykorzystacie sojową lub owsianą śmietankę, uzyskacie wersję wegańską.
Wypróbujcie sos grzybowy w kombinacji z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi . Być może posmakuje wam również w towarzystwie kopytek , schabu smażonego i ulubionej surówki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Przypominamy popularny specjał sprzed lat
-
Kultowy jabłecznik od Ewy Wachowicz. Idealne ciasto na jesień
-