Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowy jabłecznik od Ewy Wachowicz. Idealne ciasto na jesień

Kultowy jabłecznik od Ewy Wachowicz. Idealne ciasto na jesień

Kultowy jabłecznik od Ewy Wachowicz
canva/philly077; Pawel Wodzynski/East News

Jabłecznik jest smacznym deserem. Pełen aromatycznych owoców wypiek będzie idealny na pierwsze dni jesieni. Zaproponowana przez Ewę Wachowicz odsłona z dodatkiem delikatnego lukru na pewno spodoba się domownikom. Spróbujecie?

Jabłecznik sprawi, że w waszych domach zrobi się przytulniej. Delikatny jabłkowy smakołyk złożony z obłędnego musu z dodatkiem cynamonu oraz lekkiego i rozpływającego się w ustach ciasta skradnie niejedno serce. Deser bije na głowę tradycyjną szarlotkę — musicie go skosztować.

Przepis na znakomity jabłecznik Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 kg jabłek

  • 3 jaja

  • 250 g miękkiego masła

  • 250 g cukru

  • 600 g mąki pszennej

  • pół szklanki śmietany 18%

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

  • 1 płaska łyżka cynamonu

  • szczypta soli

Jak zrobić fantastyczny jabłecznik? Ewa Wachowicz zna prosty przepis na ten przysmak

Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy je na tarce o większych oczkach i przenosimy do garnka. Dusimy przez kilka minut wraz z cynamonem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Doprowadzone do temperatury pokojowej masło ucieramy wraz z cukrem, dodając go porcjami. Wsypujemy również cukier wanilinowy i sól. Wbijamy jedno jajo, a żółtka dwóch pozostałych oddzielamy od białek i także dodajemy je do masy.

Wszystko miksujemy, po czym łączymy ciasto ze śmietaną. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy na gładki placek, a następnie dzielimy go na dwie części. Większą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

Mniejszą rozwałkowujemy i układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Pieczemy około 20 minut. W tym czasie ciasto powinno się delikatnie zrumienić. Na tak przygotowanym spodzie układamy jabłka.

Jeżeli owoce są dość wodniste, można dodać do nich nieco mąki ziemniaczanej — zwiąże nadmiar płynu. Wyjmujemy ciasto umieszczone w lodówce. Rozwałkowujemy je i przykrywamy nim masę jabłkową.

Delikatnie nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut. Białka roztrzepujemy i łączymy je z cukrem pudrem, miksując przy pomocy miksera. Uzyskany lukier wykładamy na jeszcze ciepły jabłecznik, po czym odstawiamy go na 20-30 minut. Podajemy do kawy. Smacznego.

Po inne przepisy na znakomite desery zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy smaczne sezonowe ciasto ze śliwkami. Być może też skusi was tradycyjny sernik — jest lekki i puszysty.

Jabłecznik Ewy Wachowicz jest pyszny
canva/kivoart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet