Kultowy jabłecznik od Ewy Wachowicz. Idealne ciasto na jesień
Jabłecznik jest smacznym deserem. Pełen aromatycznych owoców wypiek będzie idealny na pierwsze dni jesieni. Zaproponowana przez Ewę Wachowicz odsłona z dodatkiem delikatnego lukru na pewno spodoba się domownikom. Spróbujecie?
Jabłecznik sprawi, że w waszych domach zrobi się przytulniej. Delikatny jabłkowy smakołyk złożony z obłędnego musu z dodatkiem cynamonu oraz lekkiego i rozpływającego się w ustach ciasta skradnie niejedno serce. Deser bije na głowę tradycyjną szarlotkę — musicie go skosztować.
Przepis na znakomity jabłecznik Ewy Wachowicz
Składniki:
2 kg jabłek
3 jaja
250 g miękkiego masła
250 g cukru
600 g mąki pszennej
pół szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru wanilinowego
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
1 płaska łyżka cynamonu
szczypta soli
Jak zrobić fantastyczny jabłecznik? Ewa Wachowicz zna prosty przepis na ten przysmak
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy je na tarce o większych oczkach i przenosimy do garnka. Dusimy przez kilka minut wraz z cynamonem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Doprowadzone do temperatury pokojowej masło ucieramy wraz z cukrem, dodając go porcjami. Wsypujemy również cukier wanilinowy i sól. Wbijamy jedno jajo, a żółtka dwóch pozostałych oddzielamy od białek i także dodajemy je do masy.
Wszystko miksujemy, po czym łączymy ciasto ze śmietaną. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy na gładki placek, a następnie dzielimy go na dwie części. Większą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
Mniejszą rozwałkowujemy i układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Pieczemy około 20 minut. W tym czasie ciasto powinno się delikatnie zrumienić. Na tak przygotowanym spodzie układamy jabłka.
Jeżeli owoce są dość wodniste, można dodać do nich nieco mąki ziemniaczanej — zwiąże nadmiar płynu. Wyjmujemy ciasto umieszczone w lodówce. Rozwałkowujemy je i przykrywamy nim masę jabłkową.
Delikatnie nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut. Białka roztrzepujemy i łączymy je z cukrem pudrem, miksując przy pomocy miksera. Uzyskany lukier wykładamy na jeszcze ciepły jabłecznik, po czym odstawiamy go na 20-30 minut. Podajemy do kawy. Smacznego.
Po inne przepisy na znakomite desery zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy smaczne sezonowe ciasto ze śliwkami. Być może też skusi was tradycyjny sernik — jest lekki i puszysty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Hitowe ciasto bez pieczenia niczym Rafaello. Pyszniejszego nie kupisz nawet w cukierni
Jak usmażyć supercienkie naleśniki? Pamiętaj o 1 czynności. Zawsze wyjdą doskonałe
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: gotowanie.onet