Smakosze.pl Przepisy Jedyne w swoim rodzaju ogórki po chińsku na zimę. Nic lepszego nie zjecie
canva/GMVozd

Jedyne w swoim rodzaju ogórki po chińsku na zimę. Nic lepszego nie zjecie

30 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Planujecie już, jakie przetwory zrobicie w tym roku? Polecamy jedyne w swoim rodzaju ogórki po chińsku na zimę. Zapewniamy, że nic lepszego nie zjecie, bo te ogórki są chrupiące, pełne aromatu, z przyjemną, ostrawą nutą. Będą doskonałe do obiadu, na przekąskę i kanapki. Nie robimy już tyle przetworów na zimę, co kiedyś. W sklepach bowiem przez cały rok dostępnych jest wiele produktów. Poza tym warzywa i owoce mają dość wysokie ceny, by je przetwarzać. Jednak zawsze warto przygotować kilka słoiczków ulubionych przysmaków. Będą pod ręką, gdy najdzie nas ochota na coś pysznego.

Do jednych z najbardziej lubianych przetworów należą te ogórkowe. Ogórki kisimy, marynujemy i robimy z nich różne sałatki na zimę. Stanowią one doskonały dodatek do dań obiadowych, a także do sałatek i przekąsek. Dlatego dziś proponujemy właśnie ogórki, tylko w chińskiej wersji.

Przepis na ogórki po chińsku

Składniki:

  • 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych

  • 4 łyżki soli

  • 2 główki czosnku

  • 1 strąk ostrej papryki

na zalewę:

  • 1,5 szklanki octu

  • 3 szklanki cukru

  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie ogórków na zimę

Ogórki umyj, osusz, pokrój w plastry grubości 1-1,5 cm. Umieść je w misce, oprósz solą i odstaw na 6 godzin.

Z podanych składników zagotuj zalewę. Przestudź ją. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Chilli umyj, wytrzyj, pokrój w plasterki.

Z ogórków odlej wodę. Dodaj do nich czosnek i chilli, a także zalewę. Całość wymieszaj, odstaw na 12 godzin.

Po tym czasie ogórkami napełnij nieduże słoiki, zalej je zalewą. Słoiki szczelnie zamknij, nie pasteryzuj ich. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ogórki konserwowe z curry , a także na ogórki kiszone .

ogórek
ogórek

Źródło zdjęcia: canva/rookman Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy