Smakosze.pl
siostra Anastazja, ogórki konserwowe

screen z filmu Wydawnictwo WAM na YouTube, canva/zia_shusha

Wyśmienite ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji

26 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Chrupiące i wyraziste w smaku. Takie są właśnie ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji. Wyśmienite korniszony można jeść na przekąskę, a także dodawać do sałatek i innych potraw. Dzięki dodatkowi curry nabierają złocistej barwy i niezwykłego aromatu.

Po ogórki konserwowe sięgają wielbiciele ostrzejszych smaków. Do przetworów tych dodaje się bowiem ocet, który nadaje im wyrazistości i charakterystycznej woni. Oczywiście dodatek octu może być większy lub mniejszy, a smak ogórków łagodniejszy lub ostrzejszy.

Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

CZYTAJ DALEJ

Ogórki konserwowe według przepisu siostry Anastazji mają doskonale wyważone smaki. Kwaśność octu jest bowiem dobrze zbalansowana cukrem. A ciekawej nuty smakowej dodaje też przyprawa curry.

Przepis siostry Anastazji na ogórki konserwowe curry

Składniki:

  • ok. 1,5 kg małych, jędrnych ogórków

  • 1 łodyga selera

  • 2 plastry cebuli

  • 1 łyżeczka gorczycy

na zalewę:

  • 3 szklanki wody

  • 1 szklanka cukru

  • 1/2 łyżki soli

  • 2 łyżeczki przyprawy curry

  • 1/2 szklanki octu 10 proc.

Przygotowanie ogórków konserwowych

Ogórki dokładnie umyj. Jeśli są większe i mają grubszą skórkę, możesz je obrać i przekroić wzdłuż na 4 części.

Do wyparzonych słoików nałóż po kawałku łodygi selera, plaster cebuli i trochę gorczycy. Słoiki napełnij ogórkami.

Składniki zalewy umieść w garnku, zagotuj. Gorącą zalewą zalej ogórki, tak by były nią dokładnie przykryte.

Krawędzie słoików wytrzyj do sucha, nałóż pokrywki, szczelnie zakręć. Ogórki pasteryzuj 3 minuty, licząc od momentu zagotowania się wody.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na przetwory z ogórków. Sprawdź, jak zrobić ogórki krokodylki, a także ogórki w zalewie gyros.

curry przyprawa

curry przyprawa

Źródło zdjęcia: canva/ThessAmren

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >