Wyśmienite ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji
Chrupiące i wyraziste w smaku. Takie są właśnie ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji. Wyśmienite korniszony można jeść na przekąskę, a także dodawać do sałatek i innych potraw. Dzięki dodatkowi curry nabierają złocistej barwy i niezwykłego aromatu.
Po ogórki konserwowe sięgają wielbiciele ostrzejszych smaków. Do przetworów tych dodaje się bowiem ocet, który nadaje im wyrazistości i charakterystycznej woni. Oczywiście dodatek octu może być większy lub mniejszy, a smak ogórków łagodniejszy lub ostrzejszy.
Ogórki konserwowe według przepisu siostry Anastazji mają doskonale wyważone smaki. Kwaśność octu jest bowiem dobrze zbalansowana cukrem. A ciekawej nuty smakowej dodaje też przyprawa curry.
Przepis siostry Anastazji na ogórki konserwowe curry
Składniki:
ok. 1,5 kg małych, jędrnych ogórków
1 łodyga selera
2 plastry cebuli
1 łyżeczka gorczycy
na zalewę:
3 szklanki wody
1 szklanka cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 szklanki octu 10 proc.
Przygotowanie ogórków konserwowych
Ogórki dokładnie umyj. Jeśli są większe i mają grubszą skórkę, możesz je obrać i przekroić wzdłuż na 4 części.
Do wyparzonych słoików nałóż po kawałku łodygi selera, plaster cebuli i trochę gorczycy. Słoiki napełnij ogórkami.
Składniki zalewy umieść w garnku, zagotuj. Gorącą zalewą zalej ogórki, tak by były nią dokładnie przykryte.
Krawędzie słoików wytrzyj do sucha, nałóż pokrywki, szczelnie zakręć. Ogórki pasteryzuj 3 minuty, licząc od momentu zagotowania się wody.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na przetwory z ogórków. Sprawdź, jak zrobić ogórki krokodylki, a także ogórki w zalewie gyros.
Źródło zdjęcia: canva/ThessAmren
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Największe błędy podczas smażenia jajecznicy. Przez nie wychodzi niesmaczna
Jak zrobić sok z truskawek do słoików na zimę? Mamy najlepszy patent
Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaka według przepisu Anny Lewandowskiej
Źródło: siostra-anastazja