Smakosze.pl Przepisy Jedyny, oryginalny przepis na tradycyjny żurek siostry Anastazji. Najlepszy wybór na Wielkanoc
canva/Dar1930; ARTUR BARBAROWSKI/East News

Jedyny, oryginalny przepis na tradycyjny żurek siostry Anastazji. Najlepszy wybór na Wielkanoc

12 kwietnia 2022

Żurek już niebawem zagości na naszych stołach. Jeszcze zdążycie przygotować go w domu, bazując na samodzielnie przyrządzonym zakwasie. Z niezawodną recepturę siostry Anastazji wszystko się uda, a smak zachwyci całą rodzinę. Spróbujecie koniecznie.

Żurek jest jedną z potraw, które w okresie Wielkanocy cieszą się jeszcze większą niż zwykle popularnością. Po pysznej recepturze na owsianą wersję rarytasu i niezawodnym sposobie na żurek w chlebie czas na wyjątkowo prostą odsłonę w wykonaniu siostry Anastazji. Skusicie się?

Przepis na wyborny żurek według siostry Anastazji

Składniki na zakwas:

  • 1,5 litra przegotowanej wody

  • 125 g mąki pszennej

  • 125 g mąki żytniej

  • 1 kromka chleba żytniego

  • 3 większe ząbki czosnku

Składniki na żurek:

  • 3 litry bulionu warzywnego

  • zakwas

  • świeży czosnek

  • chrzan

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • ugotowane na twardo jajka do podania

Przygotowanie zakwasu:

Mąkę wsypujemy do słoika, a następnie starannie mieszamy z ją letnią wodą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przykrywamy kromką chleba. Naczynie zabezpieczamy gazą i ostawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.

Przygotowanie żurku:

Wywar rozgrzewamy w dużym garnku. Wlewamy do niego zakwas i zagotowujemy. Dodajemy czosnek i chrzan wedle uznania, a następnie doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Podajemy z jajkiem. Smacznego.

Wskazówka: jeśli żurek wyszedł mocno kwaśny, możemy zabielić go śmietanką. Najlepiej jest stopniowo wlewać zakwas i na bieżąco kontrolować smak zupy.

Żurek można wzbogacić wędlinami lub kiełbasą
Żurek można wzbogacić wędlinami lub kiełbasą

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wielkanoc z siostrą Anastazją. Przepisy wielkanocne, wyd.WAM

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy