Jarski żurek łemkowski od Karola Okrasy. Klasyczna zupa bez mięsa
Żurek jest jedną z potraw, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Łemkowska receptura obejmuje przygotowanie aromatycznego zakwasu na bazie płatków owsianych, który bez problemu wykonacie w domu. Karol Okrasa proponuje, by danie było jarskie. Dzięki temu każdy będzie mógł po nie sięgnąć. Ten smak was zachwyci.
Żurek najczęściej podaje się z białą kiełbasą. Choć niektórzy uważają, że ten element jest obowiązkowy, warto wypróbować lżejszą i równie apetyczną wersję jarską. Rezygnując z jajka sadzonego, raczyć będziemy się naprawdę smacznym i w pełni roślinnym posiłkiem. Spróbujecie?
Przepis na jarski żurek łemkowski według Karola Okrasy
Składniki na zakwas:
2,5 litra przegotowanej letniej wody
500 g płatków owsianych górskich
piętka chleba razowego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli
Składniki na żurek:
500 ml zakwasu
2 litry bulionu warzywnego
500 g mączystych ziemniaków
2 nieduże pietruszki
2 większe cebule
3-4 ząbki czosnku
150 ml napoju owsianego
2 łyżki majeranku
olej rzepakowy do smażenia
4 jaja (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie zakwasu:
Płatki owsiane wsypujemy do dużego słoika i zalewamy letnią wodą. Dodajemy do nich chleb, zmiażdżone ząbki czosnku bez łupiny oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie całość odcedzamy, dokładnie odciskając płyn z płatków.
Przygotowanie żurku:
Ziemniaki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek pozbawiamy łupiny i kroimy go w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy przyprawę, a następnie dodajemy pietruszkę. Chwilę podsmażamy i zalewamy wywarem.
Wrzucamy ziemniaki i wsypujemy majeranek. Gotujemy przez kwadrans, a następnie wyjmujemy miękkie ziemniaki i umieszczamy je w miseczkach, w których podamy żurek. Wlewamy zakwas, doprawiamy danie pieprzem i doprowadzamy je do wrzenia.
Wlewamy napój owsiany. Mieszamy i kończymy gotowanie zupy. Cebule obieramy, kroimy ją w piórka. Podsmażamy ją na patelni. Dodajemy ją do odłożonych ziemniaków. Smażymy jajka sadzone, wkładamy je do misek z pozostałymi dodatkami. Zalewamy żurkiem i podajemy.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Tajnym składnikiem jest majonez
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: kuchnialidla, lemko