Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jarski żurek łemkowski od Karola Okrasy. Klasyczna zupa bez mięsa

Jarski żurek łemkowski od Karola Okrasy. Klasyczna zupa bez mięsa

Jarski żurek łemkowski od Karola Okrasy
canva/fired1991; TRICOLORS/East News

Żurek jest jedną z potraw, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Łemkowska receptura obejmuje przygotowanie aromatycznego zakwasu na bazie płatków owsianych, który bez problemu wykonacie w domu. Karol Okrasa proponuje, by danie było jarskie. Dzięki temu każdy będzie mógł po nie sięgnąć. Ten smak was zachwyci.

Żurek najczęściej podaje się z białą kiełbasą. Choć niektórzy uważają, że ten element jest obowiązkowy, warto wypróbować lżejszą i równie apetyczną wersję jarską. Rezygnując z jajka sadzonego, raczyć będziemy się naprawdę smacznym i w pełni roślinnym posiłkiem. Spróbujecie?

Przepis na jarski żurek łemkowski według Karola Okrasy

Składniki na zakwas:

  • 2,5 litra przegotowanej letniej wody

  • 500 g płatków owsianych górskich

  • piętka chleba razowego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka soli

Składniki na żurek:

  • 500 ml zakwasu

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 500 g mączystych ziemniaków

  • 2 nieduże pietruszki

  • 2 większe cebule

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 150 ml napoju owsianego

  • 2 łyżki majeranku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • 4 jaja (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie zakwasu:

Płatki owsiane wsypujemy do dużego słoika i zalewamy letnią wodą. Dodajemy do nich chleb, zmiażdżone ząbki czosnku bez łupiny oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie całość odcedzamy, dokładnie odciskając płyn z płatków.

Przygotowanie żurku:

Ziemniaki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek pozbawiamy łupiny i kroimy go w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy przyprawę, a następnie dodajemy pietruszkę. Chwilę podsmażamy i zalewamy wywarem.

Wrzucamy ziemniaki i wsypujemy majeranek. Gotujemy przez kwadrans, a następnie wyjmujemy miękkie ziemniaki i umieszczamy je w miseczkach, w których podamy żurek. Wlewamy zakwas, doprawiamy danie pieprzem i doprowadzamy je do wrzenia.

Wlewamy napój owsiany. Mieszamy i kończymy gotowanie zupy. Cebule obieramy, kroimy ją w piórka. Podsmażamy ją na patelni. Dodajemy ją do odłożonych ziemniaków. Smażymy jajka sadzone, wkładamy je do misek z pozostałymi dodatkami. Zalewamy żurkiem i podajemy.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.

Karol Okrasa podaje żurek z jajkiem sadzonym
Karol Okrasa podaje żurek z jajkiem sadzonym

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla, lemko

Zapraszamy na nasz Instagram