Jem tę zupę i kilogramy same znikają. Robie ją z mojego ulubionego warzywa
Czy lubicie jeść, ale chcielibyście zrzucić zbędne kilogramy? Jeśli tak, to polecam wam zupę, którą od dawna gotuję. Jest smaczna, pożywna i sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Wszystko dzięki warzywu, które często gości na polskich stołach.
Kapusta, czyli smak i zdrowie
Zupa kapuściana była już popularna kilkanaście lat temu. Wówczas wiele osób zajadało się nią i traciło nadprogramowe kilogramy. Potem ta zupa odeszła nieco w zapomnienie . Od dawna ją gotuję i cenię sobie jej właściwości.
Biała kapusta, która jest bazą tej zupy, dodaje smaku i sprzyja chudnięciu. To warzywo jest niskokaloryczne, bo zawiera w 100 gramach tylko 30 kalorii. Biała kapusta jest też lekkostrawna i bardzo zdrowa. Ma działanie antywirusowe i antynowotworowe.
Jak ugotować zupę kapuścianą?
Składniki:
- główka białej kapusty
- 2 cebule
- 2 zielone papryki
- puszka pomidorów
- ½ szklanki selera naciowego
- 4 marchewki
- 150 g pieczarek
- łyżka oleju
- 8 szklanek wody
- pieprz
Wszystkie warzywa kroimy i wrzucamy je, oprócz pomidorów i cebuli, do garnka garnka. Wcześniej do garnka dajemy oliwę . Gdy warzywa będą miękkie dodajemy cebulę. Wlewamy pomidory z puszki.
Wszystko gotujemy, aż będzie miękkie. Dodajemy przyprawy, ale nie solimy. Możemy zupę posypać koperkiem lub natką pietruszki. Zupa jest już gotowa do jedzenia.
Zupa kapuściana, czyli chudnij zdrowo
Zupa kapuściana jest sycącą i pełna witamin oraz mikroelementów. Można jeść ją na obiad lub kolację. Ma niewiele kalorii, ale jest przy tym smaczna i pożywna . Pamiętajmy, żeby zupy nie solić. Sól warto zastąpić ziołami.
Jedzenie zupy kapuścianej dostarczy nam dużej porcji błonnika. To sprawi, że pozostaniemy na dłużej syci. Jeśli chcemy zgubić zbędne kilogramy, to warto włączyć zupę kapuścianą na naszej diety. Wyjdzie nam to na zdrowie. Pisaliśmy o zupie, która zbija cholesterol. Polecaliśmy przepis na zupę, która obniża cukier we krwi.
Źródło: beszamel.se.pl