Jeśli masz pieczarki i mięso mielone zrób ten szybki przepis. Twoja rodzina to pokocha
Takie nadziewane pieczarki to doskonała przystawka albo przekąska na wieczór. Są niewielkie, w sam raz na jeden kęs, szybkie w przygotowaniu, a przy tym dość niecodzienne. Można przygotować je na patelni, ale to przepis wprost stworzony do air fryera.
Pieczarki z air fryera
Frytownice beztłuszczowe, czyli air fryery , popularyzują się na dobre. I słusznie – szybkie i wydajne energetycznie pieczenie to dobry krok w stronę mniej kalorycznych i zdrowszych posiłków. A przy tym świetne pole do eksperymentów kulinarnych.
Za takowy można uznać te faszerowane pieczarki . Przygotowane w air fryerze, zachowują sprężystość i soczystość. Zaś proste dodatki zmieniają je w ucztę dla podniebienia.

Pieczarki z mięsem mielonym
Ilustracje do tego szybkiego przepisu pochodzą z kanału Rosario Cooking, który używa nieco innych składników. Kiedy już raz spróbujemy podobnej przekąski, warto eksperymentować z dodatkami. Można też pomyśleć o takiej przekąsce jak o zapiekance, która pozwala wykorzystać resztki z lodówki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 8-10 dużych pieczarek
- 100 g startej mozzarelli
- 200 g mięsa mielonego
- Do panierowania: jajko, mąka, bułka tarta
- Sól, pieprz, czosnek granulowany, kmin rzymski
- Oliwa lub olej

Szybki przepis z air fryera
Z pieczarek oddzielamy kapelusze . Wydrążamy nieco miąższu w miejscu po nóżkach. Te ostatnie można wykorzystać je w innym przepisie.
Startą mozzarellę przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Nakładamy ją do kapeluszy pieczarek. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i roztartym kminem rzymskim.

Z porcji mięsa formujemy kulki, układamy je na serze i rolujemy, by nadać całości kształt kuli. Na talerzyki wysypujemy mąkę i bułkę tartą, rozbijamy jajko. Kulki panierujemy i układamy w pojemniku air fryera .
Pieczarki skrapiamy lekko oliwą (najlepiej za pomocą spryskiwacza). Ustawiamy temperaturę na 180 stopni . Przekąskę smażymy przez ok. 20 minut, aż kulki będą rumiane .
Wypróbuj też przepisy na mazurka z 1908 roku i pyszne ciasteczka na Wielkanoc .
