Smakosze.pl Przepisy Jeśli masz pieczarki i mięso mielone zrób ten szybki przepis. Twoja rodzina to pokocha
Fot. youtube.com/rosariocooking

Jeśli masz pieczarki i mięso mielone zrób ten szybki przepis. Twoja rodzina to pokocha

14 marca 2025

Takie nadziewane pieczarki to doskonała przystawka albo przekąska na wieczór. Są niewielkie, w sam raz na jeden kęs, szybkie w przygotowaniu, a przy tym dość niecodzienne. Można przygotować je na patelni, ale to przepis wprost stworzony do air fryera.

Pieczarki z air fryera

Frytownice beztłuszczowe, czyli air fryery , popularyzują się na dobre. I słusznie – szybkie i wydajne energetycznie pieczenie to dobry krok w stronę mniej kalorycznych i zdrowszych posiłków. A przy tym świetne pole do eksperymentów kulinarnych.

Za takowy można uznać te faszerowane pieczarki . Przygotowane w air fryerze, zachowują sprężystość i soczystość. Zaś proste dodatki zmieniają je w ucztę dla podniebienia.

drążenie pieczarek
Fot. youtube.com/rosariocooking
Piątkowe rabaty w Biedronce. Dziś od razu naliczają się przy kasie

Pieczarki z mięsem mielonym

Ilustracje do tego szybkiego przepisu pochodzą z kanału Rosario Cooking, który używa nieco innych składników. Kiedy już raz spróbujemy podobnej przekąski, warto eksperymentować z dodatkami. Można też pomyśleć o takiej przekąsce jak o zapiekance, która pozwala wykorzystać resztki z lodówki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 8-10 dużych pieczarek
  • 100 g startej mozzarelli
  • 200 g mięsa mielonego
  • Do panierowania: jajko, mąka, bułka tarta
  • Sól, pieprz, czosnek granulowany, kmin rzymski
  • Oliwa lub olej
nadziewanie pieczarek
Fot. youtube.com/rosariocooking

Szybki przepis z air fryera

Z pieczarek oddzielamy kapelusze . Wydrążamy nieco miąższu w miejscu po nóżkach. Te ostatnie można wykorzystać je w innym przepisie.

Startą mozzarellę przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Nakładamy ją do kapeluszy pieczarek. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i roztartym kminem rzymskim.

panierowanie pieczarek
Fot. youtube.com/rosariocooking

Z porcji mięsa formujemy kulki, układamy je na serze i rolujemy, by nadać całości kształt kuli. Na talerzyki wysypujemy mąkę i bułkę tartą, rozbijamy jajko. Kulki panierujemy i układamy w pojemniku air fryera .

Pieczarki skrapiamy lekko oliwą (najlepiej za pomocą spryskiwacza). Ustawiamy temperaturę na 180 stopni . Przekąskę smażymy przez ok. 20 minut, aż kulki będą rumiane .

Wypróbuj też przepisy na mazurka z 1908 roku i pyszne ciasteczka na Wielkanoc .

smażone pieczarki
Fot. youtube.com/rosariocooking
Zamróź kurczaka i zetrzyj na tarce. Z tego przepisu wychodzi obiad idealny
Pyszne ciasteczka bez piekarnika, zrób na Wielkanoc. Goście jeszcze ci podziękują
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy