Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamróź kurczaka i zetrzyj na tarce. Z tego przepisu wychodzi obiad idealny
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.03.2025 09:05

Zamróź kurczaka i zetrzyj na tarce. Z tego przepisu wychodzi obiad idealny

Tarty kurczak
Fot. Ania Zyśk

Czasem od pysznego obiadu dzieli nas tylko rozmrożenie kurczaka. A czasem nie. Taki sposób pokazuje nam Anna Zyśk. Jej obiad z zamrożonego kurczaka jest pełny, pyszny i urozmaicony.

Mrożony kurczak na obiad

Delikatny, lekki i chudy – kurczak, a zwłaszcza jego pierś, aż prosi się o wykorzystanie do obiadu. Dlatego często mamy na podorędziu jego zamrożoną porcję. Niestety, kiedy przychodzi do większego głodu, czasem jest już za późno, by ją rozmnażać.

To jednak świetnie się składa. Ania Zyśk, prowadząca na Instagramie profil kulinarny jedz.pysznie, podpowiada nam niezwykły przepis. To, co było słabością kurczaka – jego zamrożona postać – zmienia się tu w atut.

Pyszne ciasteczka bez piekarnika, zrób na Wielkanoc. Goście jeszcze ci podziękują

Obiad z kurczaka

Z kurczakiem mamy na codzień ten problem, że dość trudno uzyskać z niego mięso mielone. Wychodzi z niego miękka papka pozbawiona jakiejkolwiek struktury. Tymczasem jeśli zamrożonego kurczaka zetrzeć na tarce, rozmrozi się natychmiast, a przy tym zmieni w wiórki o ciekawej strukturze.

Składniki

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 60 g sera żółtego tartego
  • 50 g pora
  • 100 g cukinii
  • Sól, pieprz
  • Czosnek granulowany

Zetrzyj mrożonego kurczaka na tarce

Krok 1. Kurczaka zamrażamy (lub wyjmujemy z zamrażarki)

mrożony kurczak

Krok 2. Mięso ścieramy na tarce o grubych okach

starty kurczak

Krok 3. Ścieramy też cukinię i ser. Pora kroimy w drobne półplasterki

ścieranie cukinii

Krok 4. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę

składniki kotletów

Krok 5. Łyżką nakładamy kotlety na rozgrzany tłuszcz

kotlety

Krok 6. Smażymy na złocisty kolor z obu stron

smażenie kurczaka