Nie ma lepszego mazurka na Wielkanoc. Mamy przepis z 1908 roku

Oto jeden z dawnych przepisów na najbardziej wielkanocną ze świątecznych potraw. Ponadstuletni sposób na mazurka może zadziwiać, zwłaszcza jeśli przyjrzymy się składnikom wypieku. Mogą wydawać się dziwne, ale trzeba przyznać, że są sprawdzone.
Mazurki na Wielkanoc
Choć mazurki są bardzo zrośnięte z polską tradycją wielkanocną, nie pochodzą prawdopodobnie z Polski. Placki te dostały się do nas zapewne z Turcji, co tłumaczy przy okazji ich skład. Nie ma przecież dobrego mazurka bez bakalii, a to jedna z niewielu polskich potraw, które proszą się także o figi.
Jak by jednak nie było, kiedy mówimy Wielkanoc, myślimy – mazurki, i odwrotnie. Przepis z 1908 roku, czyli mający już niemal 120 lat może wydawać się stary. Jednak zważywszy, że ciasta takie piekliśmy być może już w średniowieczu, sprawia, że to właściwie młodziak.

Mazurek z gotowanych jaj
Do zapomnianych metod kulinarnych należy tu jednak ciekawostka na temat jajek w mazurku. Ciasto takie przygotowujemy z gotowanych jajek. Ten niecodzienny przepis żyje wciąż w niektórych domach, w innych – nie jest praktykowany.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- ½ kg mąki
- ¼ kg masła
- ¼ kg cukru pudru
- ¼ kg gorzkiej czekolady
- 100 g cukru
- 125 ml śmietanki 30%
- 6 ugotowanych żółtek
- 1 surowe jajko
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka masła
- Bakalie do dekoracji ciasta

Przepis na ciasto na Wielkanoc
Żółtka ścieramy na tarce o drobnych okach lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy mąkę, masło i cukier puder. Do składników wybijamy surowe jajko.
Ciasto szybko wyrabiamy i rozwałkowujemy na placek o grubości 10-15 mm. Placek ma być dopasowany wielkością do blachy. W razie potrzeby przycinamy go i przygotowujemy brzeg z odciętych fragmentów.

Ciasto wypiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Jeśli potrzeba je dokroić, robimy to, póki jest ciepłe. Odstawiamy do przestudzenia.
W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietanę, masło i cukier. Kiedy będą gorące, dodajemy pokruszoną czekoladę oraz ziarna z laski wanilii. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Miskę odstawiamy z garnka do lekkiego przestudzenia. Zanim czekoladowe ganache się zetnie, wylewamy je na przestudzoną formę. Dekorujemy bakaliami.
Wypróbuj też przepisy na krupnik na golonce i domowe czekoladowe zajączki.






































