Smakosze.pl Porady Jeśli robisz przetwory, koniecznie wstaw słoiki do zmywarki. Nawet nie wiesz co możesz zyskać
Canva/sandsun i Svetlana Kolpakova

Jeśli robisz przetwory, koniecznie wstaw słoiki do zmywarki. Nawet nie wiesz co możesz zyskać

18 lipca 2023

Lato dla smakoszy to czas pełen kulinarnych wyzwań. Bogactwo sezonowych warzyw i owoców zachęca do robienia przetworów. Te będą pysznie szczególnie smakować w długie zimowe wieczory. Jednak najpierw musimy dokonać pasteryzacji. Przyda się do niej jeden ze sprzętów w naszej kuchni.

Pasteryzacja, czyli ważny proces kulinarny

Pasteryzacja ma ogromne znaczenie podczas przygotowywania przetworów. To właśnie od tego procesu konserwowania żywności zależy, czy nasze dżemy, soki i konfitury się udadzą i będą zdatne do spożycia. Zwykle przetwory pasteryzuje się w ten sposób, że gotuje się je w garnku przez 20 minut.

Ten sposób przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jednak dla tego klasycznego sposobu jest alternatywa. Teraz możesz pasteryzować słoiki przy użyciu zmywarki. To prosty sposób dzięki, któremu zaoszczędzisz dużo czasu.

Nic nie pobije sernika Ani Bardowskiej. Wystarczą tylko 4 składniki

Jak pasteryzować przetwory w zmywarce?

Pasteryzację robimy po to, by pozbyć się bakterii i drobnoustrojów. Warto pamiętać, że im większy słoik, tym dłużej powinna trwać pasteryzacja. Słodkie przetwory- takie jak: dżemy i soki wystarczy krócej pasteryzować. Natomiast takie przetwory jak warzywa w zalewie octowej trzeba poddać dłuższej pasteryzacji.

Pasteryzowanie w zmywarce to przede wszystkim duża oszczędność czasu. Mniejsze słoiki ustawmy w wyższej szufladzie, a te większe- w dolnej. Słoiki warto ustawiać jeden przy drugim. W zmywarce ustawiamy najwyższy program- np. 70 stopni- mycie garnków. Taki program trwa nawet 2 ½ godziny. Zmywarkę włączamy, zamykamy i słoiki się pasteryzują.

Pasteryzowanie w zmywarce, czyli oszczędność czasu

Po wyjęciu ze zmywarki- słoiki są gorące, czyste i zapasteryzowane. Gdy słoiki wystygną- trzeba ustawić je w chłodnym miejscu wieczkami do góry. Pasteryzować można tylko zdrowe warzywa i owoce. Wszelkie zepsute, spleśniałe fragmenty nie wystarczy usunąć.

Trzeba wyrzucić takie owoce i warzywa. Nie nadają się do jedzenia i pasteryzowania. Z owoców do pasteryzacji świetnie nadają się: truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie, porzeczki, agrest, gruszki i jagody. Z warzyw śmiało możemy pasteryzować: ogórki, cukinie, paprykę, pomidory, kalafior, dynię, kapustę i buraki. Pisaliśmy o ogórkach w indyjskiej zalewie. Podawaliśmy też przepis na wiśnie w syropie od siostry Anastazji.

Źródło: Facebook/Jaka Matka Taka Córka, smaker.pl

Na czym najlepiej smażyć schabowe? Wybór Ani Starmach może zaskoczyć
Pokrój cukinię na plastry, ubij tłuczkiem i zapanieruj. Te kotlety biją na głowę nawet schabowe
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy