Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na czym najlepiej smażyć schabowe? Wybór Ani Starmach może zaskoczyć
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.07.2023 16:36

Na czym najlepiej smażyć schabowe? Wybór Ani Starmach może zaskoczyć

kotlet schabowy
Canva/robert6666, Facebook/Anna Starmach

Polacy lubią jeść kotlety schabowe. To danie kojarzy nam się z niedzielnymi obiadami z rodziną i beztroską z czasów dzieciństwa. To lubiane danie obiadowe przygotujemy w prosty sposób. Jednak Ania Starmach podczas smażenia schabowych nie używa smalcu. Stawia na zupełnie inny produkt.

Kotlet schabowy, czyli obiad z tradycjami

Kotlety schabowe należą do jednych z najbardziej ulubionych dań obiadowych Polaków. Przywołują na myśl czasy dzieciństwa i obiady jedzone wspólnie z bliskimi przy stole. Schabowy to też wyjątkowy smak i prostota wykonania. Każdy, kto zajmuje się kuchnią- ma własny sposób na to popularne danie.

Ważny jest wybór mięsa, ale też potem jego smażenie. Przyjęło się, że najlepszym produktem do smażenia schabowych jest smalec. Jednak Ania Starmach jego nie używa. Do smażenia używa oleju rzepakowego. Natomiast w swoim przepisie podkreśla, że tradycyjnie kotlety schabowe smaży się na smalcu. 

Koleżanka przesłała mi najlepszy przepis na pierogi z jagodami. Ten dodatek do owoców to prawdziwa rewelacja

Jak przygotować kotlety schabowe od Ani Starmach?

Składniki:

  • 400 g schabu
  • jajko
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Schab dzielimy na kotlety, rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Rozbite kotlety oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy kotlety w mące, jajku i bułce tartej.

Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.  Możemy podawać z ziemniakami z koperkiem oraz z mizerią. 

Na czym smażyć schabowe?

Ania Starmach schabowe smaży na oleju rzepakowym. Jednak jak sama podkreśla- smaży się je na smalcu. Powodem jest wysoki punkt dymienia smalcu. Oznacza to, że można go rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury. Do tego smalec posiada charakterystyczny smak, który wzbogaca schab.

Do smażenia schabowych poleca się też masło klarowane. Ma ono też wysoką temperaturę dymienia i nie przypala się. Nic się nie stanie, gdy użyjemy oleju do smażenia- tak jak robi to Ania Starmach. Musimy wybrać olej tłoczony na ciepło, a nie na zimno. Ten drugi nadaje się głównie do sałatek. Pisaliśmy o przepisie na schabowe od Jakuba Kuronia. Polecaliśmy też przepis na chrupiące schabowe. 

smażenie schabowych
Canva/tudumc

Źródło: aniastarmach.pl